Koliko košta varanje birača

Veljko Vasiljević

Neka je prosto i fukari i budali, njih je uvijek bilo. Ali zašto pamet ćuti? Ima li je? Koliko god izgledala i djelovala složeno, situacija na crnogorskoj političkoj sceni je u suštini jednostavna. Istina je i da je politička scena-prava pravcata scena, s režijom, koreografijom i glumcima na sceni. Građani postaju sve svjesniji toga. Zato glavni režiser, sa saradnicima, mijenja likove glumaca i dodaje nove. Sve novoformirane partije, u najužim rukovodstvima, imaju likove čije frustracije ne dopuštaju da se ostvari ideja građanskog pomirenja i jednakosti svih u Crnoj Gori. Imaju političare „trgovce“, čija je floskula „da budu tas na vagi“. Drugim riječima, da određuju po kojoj cijeni će se prodati DPS-u. Kome drugo? A vaga može samo da izmjeri, da se cijena ne ugovara đuture.

 

Pokret za promjene i DF ne trguju. Ali, nažalost, u Crnoj Gori se korupcija i te kako manifestuje u politici. Kako drugačije nazvati ponašanje takozvanog "Evropskog lica Podgorice” i političke grupe „Izbor“ u Herceg Novom?!

Jasno je da se radi o političkim kreacijama koje imaju zadatak da izmanipulišu birače. Obje su u predizbornoj kampanji opravdano i osnovano kritikovale DPS, najavljujući da s njima neće biti razgovora. Ipak razgovora je bilo, po istom scenariju. U Podgorici „posle godišnjih odmora“, a u Herceg Novom „posle praznika“. A prije svega posle dogovaranja cijene usluga.

Koalicija na vlasti, DPS sa svim partnerima, snosi odgovornost za materijalnu i moralnu degradaciju Crne Gore. Svi su odgovorni, bez izuzetka. Ipak, moramo izdvojiti rukovodstva tih partija, njihove prvake i poslanike, kao najodgovornije. Za članove DPS -a je karakteristično da je partijski interes iznad opšteg, javnog, odnosno državnog. A kada je partijski interes podređen pojedincima, onda ta partija dobija obilježja sekte. Za članove manjih koalicionih partnera indikativan je lični interes rukovodstva. Njihovi postupci sigurno nijesu doveli do poboljšanja opšteg stanja u državi, niti su građani koji su glasali za njih vidjeli ikakvu dobrobit. Radi se o klasičnim trgovačkim odnosima vrha vlasti i vrha partija koje im služe.Te partije su bolest Crne Gore.

Demokratski front je prihvatio jedan od osnovnih postulata Pokreta za promjene: sa DPS-om nema dogovora, nema trgovine. Shvatamo i prihvatamo činjenicu da za nas glasju građani koji hoće pošten i dostojanstven život, rad, napredak i sigurnu budućnost za sve. U nekim partijama koje se nazivaju opozicionim, nažalost, ne misle svi tako. Zbog toga se javljaju fenomeni kao u Podgorici i Herceg Novom. Sociološki je fenomen i način na koji građani prihvataju činjenicu da vrh političke grupacije za koju su glasali, kršeći osnovna moralna načela, očigledno zloupotrebljava i dovodi do apsurda izbornu volju građana. Unajmljeni glumci se pritom, na političkoj sceni, koriste komičnim obrazloženjima. Jedan pravi glumac, akademski, rekao mi je da je bezbroj puta lakše glumiti komediju nego tragediju. Možda su zato komični.

Ali, uzalud im gluma. Zna se od praistorije šta se plaća robom ili novcem. Nema tu obrazloženja, zbog ovog ili onog. Valjda je iz toga proistekao naziv: “najstariji zanat”. U svakoj normalnoj državi bi zaslužili prezir, a kod nas nikakvo čudonormalna pojava. Šepure se u odijelima, bruku kriju arogancijom i mudrovanjem.

Biće toga još. U Crnoj Gori sve prevare „pale“ više puta. Valjda zato što neki građani imaju pamćenje kao pastrmka: upecaju se na udicu, srećno se nekako otrgnu, ali već sledećeg trenutka ponovo idu na udicu. Na žalost, takvi doprinose da već odavno trošimo još nezarađeni novac naše djece i unučadi. Njima ostavljamo teret dugova i rasprodate državne imovine. Ali i teret svoje sramote-što nijesmo građanski i na vrijeme reagovali. A svaki izbori su prilika. No,nekima i prilika za prodaju.

Zato je najvažnije objedinjavanje istinskih opozicionih snaga i svih građana koji žele promjene. Platforma Pokreta za promjene je građanska, jednaka i prihvatljiva za sve. Zbog toga je pokret u korijenu DF-a. Za nas podjela nema. Sve podjele nameće vlast, da bi skretala pažnju sa glavnih problema. Uostalom, svi građani znaju ili osjećaju da put kojim Crna Gora ide pod režimom DPS-a vodi unazad. Svi znaju, ali neke je strah da to priznaju, pa makar i sebi. Na taj način se opet prodaju vlasti.

Važno je istaći, jer to svi ne znaju, da ideja Pokreta za promjene nikad nije bila puki dolazak na vlast. Naša ideja je stvaranje nove, odgovorne i smjenjive vlasti, ne novog autokratskog režima. Odgovornost za rezultate-to je ključna stvar za svaku upravu, za domaćina u

kući, za čobana kod stada. Zbog toga podržavamo ideju formiranja prelazne vlade, koja će osloboditi institucije, implementirati nove zakone i građanima dati pravo da, prvi put, bez pritiska i ucjena glasaju o svojoj budućnosti. Kad svak bude odgovarao za svoj posao politička scena će se raščistiti. Mnogi neće trčati u politiku shvatajući je kao biznis. Pogledajte koliko je sada, u svim partijama, osoba bez zanimanja, bez radnog staža, bez ikakve radne biografije, sa lažnim zvanjima i smiješnim titulama. Oni politiku doživljavaju kao sredstvo za sopstveni život, a ne kao instrument za stvaranje osnove za život svih nas. Sa druge strane, pogledajte koliko je osoba koje godinama truju političku scenu manipulišući građanima preko raznih partija, udruženja, TV-emisija, nevladinih organizacija. Ima ih previše, od sveznajućih junoša, pa do lukavih staraca. Tu su i premudri analitičari, koji su genijalci post festum. Ponekad pogode, obično kada su i sami dio kreacije. I to je dio političke scene. I neka bude.

Samo je opasno, a i šteta je za Crnu Goru, da se na političku scenu unose laži i šizofrenija. Tako je počeo i nacizam, tako počinje svaki radikalizam i nacionalizam.

Zato se vratimo realnom životu, svakodnevnim stvarima, vrlinama svih naših vjera. Vratimo se ideji građanskog pomirenja, jednakosti, ekonomiji. To je pravi put. Umjesto političke analitike, analizirajmo našu stvarnost. Suviše laži nam promiče, upakovanih u šarene medijske papiriće i kutijice. Dako u sumraku otupjelih umova progovori pamet, možda će se probuditi generacije novih intelektualaca, studenata čiji su profesori uspavani...

mr Veljko Vasiljević, potpredsjednik PZP