Dugovi i drugovi

Arsenije Lalatović

Dug je zli drug. Disanje na škrge izmučene crnogorske ekonomije svakim danom postaje sve teže. Neoliberalni koncept vlasti pokazao je svu "širinu". Postavlja se pitanje gdje smo zapravo danas? Spoljno trgovinski dug uveliko prelazi šesdeset procenata ne računajući pozajmicu od milijardu eura namijenjenu za krpljenje četrdesetak kilometara autoputa.

 

Društvo sa potrošačkom ekonomijom, koje uzgred ne stvara nove vrijednosti, osuđeno je na propali scenario. I šta govore činjenice? Šta zapravo danas imamo? Koji je koncept razvoja Crne Gore? Na čemu se bazira?

Odgovori su jednostavni! Posrnula ekonomija pumpa se kroz kredite i obveznice i na taj način kupuje se socijalni mir, s tim što refinansiranje postojećih obaveza pod mnogo nepovoljnijim uslovima se nastavlja. Zapravo, isuviše su skupi novci koji se upumpavaju.

Drugi segment ove priče su investicije. Da li ih ima i kakva je njihova struktura? Nedovoljno, sa sumnjivim porijeklom, od kojih gro čine "drugovi" sa interpolovih potjernica. S kim si takav si! Čast izuzecima, ako ih ima!

Kao potvrda nesavjesnog odnosa vlasti je potvrda da se Vlada zadužila sa 500 miliona eura za vraćanje dugova kao i uzimanje 950 miliona dolara za autoput. Usred rasta kursa dolara kredit koji je iznosio 700 miliona sada "vrijedi" 900 miliona dolara... Dvjesta bačeno niz vjetar... a o konsolidaciji i nepopularnim mjerama kada se prelazi crta od šesdeset procenata ni riječ! Dokle?

I kao što jedan samozvani "tesar" nedavno izjavi, ovakav pristup i put kojim se ide vodi "iz šupljeg u prazno". No o tom potom!

 

Arsenije Lalatović

Član GOPzP i odbornik DF