Zavjesa je spuštena

Arsenije Lalatović

Bjelopoljska tužna saga se nastavlja... Odluka da se ljekari osumnjičeni za infekciju, brane sa slobode dočekana je u javnosti sa nelagodom i nezadovoljstvom.

 I nakon izlaska iz pritvora, umjesto da suspenzija do okončanja postupke bude za osumnjičene, odlukom zdravstvenog resora isti su nastavili sa radom. Izigravanje sa zakonom i igranje sa bolnim emocijama, prouzrokovale su ogromno nezadovoljstvo, koje je porodice oboljele djece natjeralo da ispred bjelopoljske bolnice rašire šatore i stupe u štrajk.

U isto vrijeme vd.ministar a uz to i ljekar Numanović hvali se kako "crnogorska" statistika je iznad prosjeka, pri tom zaboravljajući na bol roditelja, kao i na činjenicu da isti se mrznu uz ogradu "bola".

Interesantno je da osumnjičeni ljekari umjesto da dobrovoljno "suspenduju" sebe, ni tenk ih ne bi pomjerio iz bolničkog kruga! Etika i humanost, zar ne? Ipak nije mi namjera da donosim presude, ali gledajući natezanja i ministrove hvalospjeve, teško je a ne reći, sramota! Kakav ministar, takva Vlada!

I umjesto da ljekari do okončanja postupka budu suspendovani, dolazi do "trulog" kompromisa. Ljekari idu na odmor! Ima neka simbolika. Valjda na miru mogu da odmaraju i razmišljaju o učinjenom odnosno neučinjenom. Iscrpljeni roditelji i dalje će nastaviti da vode svoju borbu u kojoj očigledno put do pravde je dalek.

Zavjesa u prvom činu je spuštena. Šatori su sklopljeni a štrajk završen! 

 

Arsenije Lalatović

Član Glavnog Odbora Pokreta za promjene

I odbornik Demokratskog fronta