Crna Gora besudna zemlja

Nebojša Medojević

Mučenje, mrcvarenje, malteritaranje crnogorske javnosti sa sudjenjem za strijeljanje policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića se nastavlja. Porodica Šćekić od avgusta 2005 godine, evo skoro 10 godina ne dobija ni pravdu ni istinu o Slavoljubovoj likvidaciji.
Svi osjećamo tešku mučninu suočavajući se sa činjenicom da pred našim očima nestaje država i umjesto nje niče monstruozna tvorevina korupcije, kriminala, nasilja , nepravde, i zločina koji ostaju nekažnjeni. Evo skoro 10 godina gledamo kako se tobože najbolje i najiskusnije sudije na svim instancama brukaju i redom pokazuju ili strah ili neznanje ili sklonost korupciji, a najvjerovatnije sve ovo skupa.

Istraga nije rasvjetlila ko su nalogodavci i inspiratori ove likvidacije. Istraga u DPS i SDP Crnoj Gori ne može da dodje do nekih "adresa", jer tu žive ljudi koji su iznad Ustava i zakona. Takoreći božanstva mafijaške države Crne Gore, kako je osim mene , sada naziva sve više renomiranih medjunarodnih struktura.

Svih ovih 10 godina sa osjećajem stida i nelagode , svi posmatramo na ovom slučaju kako mafija guta državu i kako izgleda država bez pravde, sudova, tužilaštva, policije. Prazna ljuštura , plač sa granicom, kako je razočaran nazivao jedan sada pokojni bivši funkcioner LSCG, vidjevši da DPS i SDP Crna Gora postaje crna rupa Balkana i kako se san o slobodnoj i demokratskoj, pravnoj i pravednoj državi sve više udaljava.
Pod pritiskom medjunarodne zajednice policija i tužilaštvo je dobilo nalog da po svaku cijenu riješe ovaj slučaj. Trapavo, nestručno, improvizatorski, neprofesionalno, s brda s dola, tužilaštvo podiže optužnicu i u tom trenutku dobija se štrik iz Brisela za nastavak EU integracija. Po svemu sudeći, optuženima se sa jedne od onih "adresa" , uz garancije specijalnih advokata za ovakve kombinacije, obećava brz izlazak iz zatvora i minimalne kazne , a moguće i oslobađajuće presude. Tada se donosi prva presuda , koja je morala biti drakonska zbog štrikova iz Brisela. Optuženi su , vjerovatno u šoku, zbog odrezanih kazni i bijesni zbog nepoštovanja obećanja "sa adrese".
Tada počinje cirkus i sprdačina sa pravosuđem, porodicom žrtve, ali i sa državom i svima nama. Na sledećoj instanci utvrđuje se greška u kucanju i editovanju teksta. Krivac Bili Gejts i Microsoft Word. Ovakav bizarni razlog za poništenje presude u slučaju visokog političkog inteziteta , začudio je sve u Briselu i Vašingtonu. Naprosto, nijesu mogli da povjeruju da bi "copy" i "paste" opcije u editovanju teksta mogu biti iskorištene kao povod za poništenje presude za teški zločin.
Kako tada, tako sada. Greške u kucanju, pogrešno ukucana imena i prezimena, pogrešna kvalifikacija krivičnog djela i slični propusti postaju pravilo. Svaka presuda koja se donese, pada na sledećoj instanci zbog neke od ovih bizarnih i sasvim sigurno namjernih grešaka, a optuženi ostaju u pritvoru i nakon 10 godina.
Sudstvo ne može da ih oslobodi zbog pritiska medjunarodnih adresa, a ne može da ih pravosnažno osudi zbog pritiska sa domaćih "adresa".
Ni na nebu ni na zemlji, Crna Gora pod upravom DPS i SDP visi u vakumu, bez demokratije , slobode i vladavine prava. Čeka se Godo. Čeka se da Djekna umre. Čeka se čudo kojim će se ova crnogorska tragedija okončati. Čuda u životu ne postoje niti se sama dešavaju.
Naši životi su naša stvar i samo mi imamo tu božansku moć da kažemo DOSTA i krenemo u akciju. U prirodi sve što se ne mijenja, nestaje. Trulež i žabokrečina crnogorske tužne stvarnosti dokazuju ne moć mafijaškog režima, već kukavičluk crnogorske elite koja nije dorasla istorijskom zadatku osvajanja SLOBODE. Ovaj bolesni sistem se mijenja beskorisnim inteelktualnim i filozofskim promišljanjima i , traktatima o demokratiji, lijepim i kuturnim dijalogom. Ovaj režim se mijenja buntom, vriskom, jaukom i borbom. Kao i svaki njemu sličan u istoriji.

Nebojša Medojević,

Predsjednik PzP,član Predsjedništva DF