Katakomba

Arsenije Lalatović

Dugovi opština po analizi Ministarstva finansija su oko 350 miliona eura. Jama bez dna... U samom vrhu po dugovanjima su Budva, Nikšić, a za njima u koloni i druge opštine... Šta je prouzrokovalo ovako beznadležnu situaciju?

Nesavjesan rad, korupcija, nepotizam, skupa, glomazna i nefikasna administracija i još iks razloga... a iznad svega neznanje i loša namjera! Što sve objedinjava ovu dužničku katakombu? Odgovor je Dps-Sdp družina, koja poluge sopstvene prljage, kompenzuje gore navedenim aktivnostima, sa ciljem očuvanja privilegija, pri tom zaboravljajujući da sve ima početak i kraj. Ničija ne gori do zore! A kako sve ovo funkcioniše u praksi pokazaću vam cijenjeni čitaoci na primjeru Nikšića.

Nikšićka finansijska katakomba teška je po analizi minimum 47,93 miliona eura. Od ove rupe jedino opravdanje u iznosu od nekih petnaestak miliona eura ima prečišćivač otpadnih voda tj.kolektor. Većina drugih dugovanja su proizvod sumnjivih odluka i time posao za Vrhovnog državnog tužioca.

Od sanacije štete na Viru u kojoj je opština participirala sa oko 6,5 miliona eura Odluka Skupštine postoji na samo 800 000 eura. Ostatak je zloupotrijebljen kroz stavku stalne budžetske rezerve u periodu od 2006-2010. U budžetu za ovu stavku sredstva se mogu koristiti isključivo za godinu u kojoj se donosi i ne može preći dva procenta.

Nezakonita zaposlenjau kontinuitetu sa akcentom na 2012.godinu su konstanta. Više od dvjesta zaposlenih u vakum periodu proizvodi štetu od dva miliona eura godišnje. I tako godinama.... Naduvani tenderi, namještaljke, kumovsko rođačke štele, i na koncu katakomba od pedesetak miliona eura. Sramota od koje se niko ne crveni, a kamo li da odgovara! No o tom potom!

Arsenije Lalatović član GO PzP i odbornik DF