Politički promiskuitet

Milovan Baždar

Eto, konačno su pale sve maske sa lica političkih aktera u Herceg Novom i projekat otimanja vlasti u režiji DPS

- Izbor je realizovan. Ta akcija je posebno ubrzana žestokom propagandom koju je od početka svoga rada, od decembra 2013.godine, sprovodila Radovićeva TV Boka. Suprotno novinarskom kodeksu, ta televizija je uvijek, ama baš sve u lokalnoj samoupravi vidjela u crnoj boji. To se odnosi na sve teme koje su nadležnost lokalne uprave.

Lično sam bio u situaciji da njihov reporter uzme od mene dužu izjavu u vezi sa urbanizmom, a da kasnije objavi samo jednu rečenicu, koja, naravno, daje negativnu sliku o urbanizmu. Priča o urbanizmu i raznim problemima koji tu postoje nikada nije objavljena jer prava istina o stanju u Opštini i urbanizmu nije odgovarala vlasniku TV Boka. Nije mi namjera da ovdje pričam o tome koliko je Pokret za promjene uporno tražio rekonstrukciju izvršne vlasti i koliko je raskol u SNP-u to onemogućio.

Činjenica je da su neki subjekti lokalne samouprave funkcionisali slabije, ali ipak su svi funkcionisali. Kad se zna i da su lokalne javne finansije, ne samo održive, već da su računi svih pravnih lica likvidni, a Opština na kraju godine ima nekoliko miliona eura na svom računu, onda je jasno koliko je priča o navodnoj krizi naduvana. Ako je TV Boka htjela u kontinuetu temu o krizi lokalnih finansija trebalo je da se drži te teme za opštine Nikšić, Mojkovac, donedavno Berane, Kolašin i ostale. Cilj je bio očigledan: ocrniti sve što se događa u lokalnoj samoupravi i raspirivati krizu i raskol koji se pojavio u SNP-u. Naruku im je išlo i produbljivanje te političke krize u vezi sa izborom novog predsjednika opštine. Sa jedne strane je Obrad Gojković imao suviše tvrd pristup, a sa druge je grupa oko bivšeg predsjednika Dejana Mandića imala svoje isključivosti. Paradoksalno je i tužno što rukovodstvo SNP-a nije bilo u stanju da odigra bilo kakvu pozitivnu ulogu u pokušaju da se pravovremeno presiječe nastala kriza.

Mi iz Demokratskog fronta nijesmo opet imali dovoljno odlučnosti i snage da utičemo na stanje i odnose između kadrova do juče jedinstvenog SNP-a. Upozoravali jesmo na moguće vanredne lokalne izbore, ali koalicioni partneri su i dalje srljali u krizu. Nakon proglašenja vanrednih lokalnih izbora, DF je neopravdano kasnio sa unutrašnjim procedurama, tako da smo u poslednji čas mogli samo da prihvatimo zajedničku listu. Sada je jasno da je to bila ozbiljna greška jer smo mi praktično kolateralna šteta raskola u SNP-u.

Ipak, ovi izbori predstavljaju svojevrstan presedan na političkoj sceni Crne Gore. Dosad smo imali pojavu odbornika prebjega ili, na primjer, situaciju u Podgorici kada je koalicija SDP-Pozitivna iznevjerila mnoge birače. Ovo u Novome je najdrastičniji slučaj političke neprincipijelnosti i licemjerstva. Može se reći da je politička (i ljudska) etika ovdje bačena u blato. Ako decidirano ponovite nebrojeno puta da nećete sa DPS-om, a onda im se bez oklijevanja bacite u naručje, onda je to očit primjer politike bez politike tj. bez ikakvih skrupula i principa. To je, valjda, neki novi politički promiskuitet, čija vlast kao njegovo tužno „čedo” nema nikakvih izgleda da donese dobro Novome. Ali pustimo vremenu da kaže svoj sud o svemu.

Milovan BAŽDAR