Mreža žena PzP: Licemjerno što je samo profesorka dobila otkaz zbog obnažene noge

Iva Pavlović

To što je profesorka podgoričke Medicinske škole Verica Dabanović dobila otkaz zato što je na maturskoj večeri podigla uvis obnaženu nogu, a što je, kako ističu u Medicinskoj školi neprimjereno za jednog prosvjetnog radnika, u Mreži žena Pokreta za promjene smatraju licemjernim i diskriminatorskim prije svega zbog, kako je kazala Iva Pavlović iz ove partije, činjenice da je i njen kolega koji je prihvatio njenu obnaženu nogu na svoje rame dobio samo disciplinski postupak.

Društvene mreže su ovih dana zatrpane komentarima slike sa proslave maturske večeri Medicinske škole na kojoj je profesorka Verica Dabanović digla obnaženu nogu. Sve to je rezultiralo da profesorka dobije otkaz, a iz škole su istakli da je to neprimjereno za jednog prosvjetnog radnika.

U Mreži žena PzP-a smatraju da je kazna u odnosu na takozvani prestup preoštra.

"Prije svega jer zakon nema jasno definisana pravila vezana za oblačenje, ponašanje i javno izgovorenu riječ prosvjetnog radnika. Zato i direktori sebi daju za pravo da po slobodnoj volji tumače moralne norme i pravila", istakla je Pavlović. 

Sa druge strane, dodaje ona, Zakon o zabrani diskriminacije jasno prepoznaje ovu situaciju kao krivično djelo.

"Jer kao što smo već naveli neko je postavio obnaženu nogu (profesorica koja je dobila otkaz) na nečije rame (profesor koji je dobio disciplinsku mjeru), ali je ta noga prihvaćena sa širokim osmjehom. Dakle, imamo situaciju u kojoj je tradicija pervertirana na najniži mogući stepen degradacije jedne žene, koja je uz to kako se čini i omiljena među đacima. To je izgleda bilo najlakše - ostaviti nekog bez posla ali sačuvati taj "čojski" obraz. Licemjerno", naglasila je Pavlović.

Ističe da je situacija krajnje neprimjerena za prosvjete radnike.

"Ali takođe još gore za sve prosvjetare su njihove male plate, uslovi rada, nemogućnost da ispune fond časova, direktori dovedeni po partijskoj liniji koji se ponašaju kao mali bogovi, nemogućnost da riješe svoje stambeno pitanje i da ne nabrajamo dalje. Zato smatramo da profesoricu treba vratiti na posao i to je prvi korak, a naredni je da ako već treba da bude neke kazne za fotografiju onda da bude raspodijeljena jednako jer ako i ima krivice onda ona podjednako ide na teret i profesorice i njenog kolege", zaključila je Pavlović.

Učenici škole traže da se profesorka vrati.