MEDOJEVIĆ: TE PLJEVLJA NEMA BUDUĆNOST! MOŽEMO DA SE BORIMO ZA TRANZICIONI PERIOD I ZA ODRŽIVA RJEŠENJA

Nebojša Medojević

REAGOVANJE PREDSJEDNIKA PZP NEBOJŠE MEDOJEVIĆA NA IZJAVE IZVRŠNOG DIREKTORA EPCG

 

Poštovani gospodine Rovčanin,

 prije nešto više od mjesec dana sam Vam uputio otvoreno pismo koje su mnogi mediji prenijeli. Namjera tog pisma je bila da Vam pomogne da izađete na kraj sa otporima razvoju Elektroprivrede Crne Gore sa kojima se očigledno suočavate.

 

Tada sam reagovao na Vašu izjavu da je neophodno da TE Pljevlja nastavi sa radom suprotno odredbama međunarodnih ugovora koje je Crna Gora potpisala. Smatram da smo se potpuno saglasili da je šteta od eventualnog zatvaranja TE Pljevlja vrlo velika. Iz Vašeg obraćanja javnosti prije neki dan doznajem da se razmatra mogućnost da TE Pljevlja ne radi narednih 12 ili 18 mjeseci. Kažete da bi tokom 12 mjeseci trebalo uvesti 1317 Gwh (ili 1317000 MWh električne energije za109.4 miliona Evra. To implicira cijenu od 83 Evra za MWh.

Pri tome se pozivate na podatke berze električne energije u Mađarskoj - HUPX. Ukazujete da su fiksni troškovi TE Pljevlja kada uopšte ne radi 46 miliona Evra godišnje što čini 34Evra po MWh kada elektrana radi. Strašno mnogo! To je više od troškova uglja po megavatsatu! Kažete da bi se u tom periodu završila "ekološka rekonstrukcija" i da bi iza toga TE Pljevlja mogla da radi još 30 godina. To su sve, gospodine Rovčanin, iluzije.

Jednostavnim uvidom u istorijske podatke na ovoj berzi, na zvanicnom sajtu: https://hupx.hu/en/market-data/dam/historical-data; lako se uočava da prosječna cijena od 83evra za MWh nije ostvarena ni u 2019. (50.36Evra), ni u 2020. (39Evra) niti u prvim mjesecima 2021. godine (57.12Evra).

Dodavanje troškova emisija CO2 je irelevantno jer se u Evropi danas ne može kupiti električna energija tako velikog intenziteta emisije CO2 kao iz elektrane Pljevlja. Budući da službe EPCG nijesu mogle dostaviti nikakvu garanciju izvođača radova da će TE Pljevlja, nakon "ekološke rekonstrukcije" biti usklađena sa svim standardima što bi omogućilo da se ta elektrana vrati na tržište kao nova elektrana zaključujem da takve garancije uopšte nema. Uzgred, ta garancija nije ni tražena tenderskim uslovima.

Gospodine Rovčanin, evo sad ja poručujem i vama i mojim Pljevljacima - Nema 30 godina budućnosti ni za jednu elektranu na ugalj u Evropi pa ni za ovu našu. Svaki evro utrošen u održavanje ili rekonstrukciju ove elektrane treba da se isplati za svega nekoliko godina ako uopšte postoji ikakva šansa za to. To bi službe EPCG morale razmotriti sa najvećom pažnjom, ali neće!

Opet vas pitam: Zašto plaćamo 54 mil Eur za rekonstrukciju TE Pljevlja (režimskoj firmi BEMAX i firmi sina Predsjednika DPS-a), kada i ja i Vi znamo da posle tih radova TE Pljevlja opet neće ispunjavati neophodne kriterijume za emisiju CO2? Vaša izjava je neodgovorna i netačna. Nemojmo da se igramo tako važnim stvarima. Ako je tako kako Vi kažete, onda bi izvođač radova morao EPCG dostaviti valjanu bankarsku ili ugovorenu garanciju da će nakon radova biti ispunjeni ekološki standardi u pogledu energetske efikasnosti i nivoa emisije CO2, ali te garancije nema. A i niko je neće dati jer postojeća tehnologija TE Pljevlja se nikakvom rekonstrukcijom ne može dovesti do nivoa poštovanja ekoloških standarda. To je pitanje fizike i hemije, tehnologije. Nema veze sa politikom i stavovima Centralnog Komiteta.

Vi, gospodine Rovčanin, imate službe koje nijesu bile u stanju da ugovore pošten ugovor za rekonstrukciju elektrane koje vam daju loše podatke da vi sa njima izađete u javnost i koje uporno opravdavaju sve što je rađeno tokom prethodnih godina. Zaboravljate da su mnogi od njih služili bivšem režimu i bili nijemi saučesnici u mnogim odlukama koje su direktno išle na štetu kompanije, a punile džepove lopovima iz DPS-a. TE PLJEVLJA nema budućnost i treba da tražimo neki razuman period za tranziciju i njeno gašenje i pronalaženje održivih alternativa, kojih ima. Ja neću lagati Pljevljake i pričati im bajke i nuditi šarene laže. Ova tehnologija je takva da će, vrlo brzo (najkasnije  do 2030) penali koje budemo plaćali zbog emisija CO 2 biti skuplji od UKUPNE vrijednosti proizvedene struje u TE Pljevlja.

Jesu li vam uopšte rekli da Evropska unija planira da još dodatno pooštri standarde emisija tokom narednih 12 mjeseci? Problem sa kojim ste suočeni je ogroman i traži brzo riješenje. Tražite podršku Borda, Ministarstva, Vlade i ovog Parlamenta i preduzmite ozbiljnu reformu preduzeća. Daleko je bolje da se odmah suočimo sa stvarnošću nego da ovako tumaramo u mraku i dopisujemo se preko novina.

Ako postoji opcija da elektrana ne radi u narednih 12 ili 18 mjeseci, da se u tom periodu promjeni cijena struje i da se dovede u pitanje sigurnost snabdijevanja, poremeti spoljnotrgovinski bilans i dovede u rizik rad svih ozbiljnih industrijskih preduzeća, Crna Gora mora odmah pristupiti izmjenama predloženog budžeta.  Taj budžet nije realan. Ministarstvo finansija se nije pozabavilo stvarnim stanjem stvari na terenu.

Vi ste, gospodine Rovčanin, u pravu kada kažete da je obustavljanje rada TE Pljevlja veliki problem za Crnu Goru. Taj problem je mnogo veći od vaše računice. Budemo li postali zavisni od uvoza električne energije, najznačajnija preduzeća u ovoj zemlji će ili prestati da rade ili biti preuzeta od stranog interesa. Naša integracija u Evropsku uniju će biti odložena u nedogled. Kreditni rejting će opasti i kamata na naše kredite će još porasti. Nema govora da se servisiranje inostranih dugova uredno nastavi u takvoj situaciji. To je, prosto rečeno, bankrot.

 

Nebojša Medojević

Predsjednik PzP