MEDOJEVIĆ: PRVOAPRILSKI BUDŽET

Nebojša Medojević

 Nakon 3 mjeseca trošenja novca poreskih obveznika bez IKAKVE kontrole i suprotno zakonu o budžetu Ministar Mickej je izašao u javnost sa Predlogom zakona o budžetu za 2021 godinu.

 Ne treba da budete ekspert pa da odmah uočite da se radi o budžetu KONTINUITETA iste ekononske politike zasnovane na zaduživanju i potrošnji Vlade, kao što je DPS radio proteklih 20 godina. Bez IKAKVIH rezova u preglomaznoj tekućoj potrošnji i bez IKAKVE ideje kako rešavati strukturne probleme naše ekonomije - kolaps industrijske proizvodnje i izvoza, nezaposlenost, spoljnotrgovinski deficit, estremno siromaštvo, siva ekonomija...

 Osim toga, predlog budžeta je nerealan i neodrživ.

 Projekcija deficita na 139 mil eur je netačna i vjerovatno namjerno lažno postavljena.

 Deficit budžeta u prva DVA mjeseca je 90 mil EUR, a za 12 mjeseci je projektovan na 139 mil EUR. Ovaj nivo deficita biće probijen najvjerovatnije već u MARTU. A gdje je još 9 mjeseci.

Izvorni prihodi budžeta u decembru 2020. bili su 187 mil eur, a u januara 2021. samo 88,6 miliona eur.

 Primici budžeta na osnovu poreza su pali  sa 88,7 mil u decembru 2020. na 67,4 mil EUR  u januara 2021.

 Porez na dohodak  pravnih lica je pao sa 17,5 mil na 4 mil eur, što je posledica neisplaćivanja zarada, što može biti upozoravajući znak krize nelikvidnosti.

 Ipak najdramatičniji pad prihoda je u doprinosima gdje je iznos iz decembra 2020 od 80,5 miliona pao na 15,9 miliona u januara 2021. U tom padu je najozbiljnija situacija u padu prihoda po osnovu doprinosa za Fond Pio, sa 50 miliona u decembru 2020 na samo 10 miliona u januara 2021. Slična katastrofa je i sa padom doprinosa za zdravstveno osiguranje gdje je pad sa 26,3 miliona iz decembra 2020 na 5,2 mil eur u januara 2021.

 Pad primitaka na osnovu poreza na dobit pravnih lica je sa 1.6 mil na 0,8 mil eur u januaru 2021.

 Ovo ukazuje na kvarenje finanijske strukture privrede i ulazak u zonu gubitaka.

Primici od PDV su pali sa 47,6 mil eur na 44,1 mil Eur u januaru.

 Ovaj podatak ukazuje na pad uvoza koji je osnovni generator PDV i na pad potrošnje. Imajući u vidu pad uvoza za prva dva mjeseca 2021 za 23,4 % za ocekivati je nastavak ovog negativnog trenda.

  Ovakvi trendovi su morali biti alarm za uzbunu u Vladi  i bilo je neophodno izaći u javnost sa programom fiskalnog prilagođavanja jer su troškovi ove parazitske adminsitracije uhljeba DPS, SD, BS astronomski i privreda koja je na koljenima NIJE U STANJU da to finansira. Povećanje poreza i akciza neće popraviti likvidnost budžeta, niti povećati prihode. Samo će još veći broj preduzeća otjerati u zonu gubitaka, jer će povećanje cijena uticati na smanjenje potrošnje i povećanje sive ekonomije.

 Jednostavno, preglomaznu administraciju ne može finansirati privreda na ovom nivou ekonomskih aktivnosti. Mora se radikalno rezati vladina potrošnja. Nepotrebna radna mjesta se moraju ukinuti, a struktura potrošnje usmjeriti ka produktivnim investicijama koje će podržavati domaću proizvodnju, otvaranje radnih mjesta, supstituciju uvoza i stimulisanje izvoza. Država koja ima dug od 104% BDP i izvoz od 9%  BDP i nemaju svoju monetarnu politiku više nema prostora za zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita i potrošnje Vlade.

 Vlada nam je, dakle, poslala budžet koji nije projektovan u skladu sa realnim stanjem u privredi i javnim finansijama.

 Zato će sigurno biti potreban još najmanje jedan rebalans, a ova Vlada će novac od emisije obveznica od 750 mil eur, potrošiti do jeseni i vjerovatno će biti potrebno novo zaduženje. I ako je Vlada javno obećavala da neće trebati novo zaduživanje u naredne DVIJE godine, to neće biti tako.

 Vidi se da ni Premijer ni Ministar finasija ne poznaju stanje privrede niti prepoznaju stvarne uzroke teške krize u kojoj se nalazimo.

 Ipak je vođenje države u uslovima krize prevelik zaligaj za dvojac Krivokapić - Spajić i da nijesu dorasli izazovima.

 

Nebojša Medojević
Predsjednik PzP