Radulović: Kojom dinamikom se ide protiv kriminala

Branko Radulović

Predsjednik kluba poslanika Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović zatražio je od vicepremijera Dritana Abazovića da odgovori na koji način i kojom dinamikom namjerava da ostvari najavljene uspjehe u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Radulović je u poslaničkom pitanju podsjetio da je Abazović povodom 100 dana rada Vlade Crne Gore, istakao “navodne značajne uspjehe u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i da će ti uspjesi biti još intenzivniji u narednom periodu”.

 

Premijerski sat i poslanička pitanja su na dnevnom redu prve redovne sjednice Skupštine koja počinje danas na Cetinju.

Predsjednik kluba poslanika DF-a Slaven Radunović pitao je ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da li mišljenje Venecijanske komisije pravno obavezuje poslanike Skupštine, ili se u smislu legaliteta i legitimiteta, mogu osloniti samo na svoju savjest i potrebe građana koje predstavljaju.

 

Leposavić bi trebalo da odgovori i na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića šta će Vlada preduzeti, sa aspekta poštovanja ljudskih prava i sloboda da se “konačno omogući religioznim vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, kojih ima više desetina hiljada, slobodno vršenje vjerskih obreda i vjerskih poslova,garantovanih Ustavom Crne Gore”.

“Kada će se potpisati Ugovor o uređenju međusobnih odnosa sa CPC, koja je uz SPC tradicionalna crkvena vjerska zajednica sa nespornim autoritetom kod religioznih pravoslavnih Crnogoraca, iako naš Ustav poznaje samo pojam vjerske zajednice”.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović očekuje odgovor od ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da li to Ministarstvo namjerava da ugasi Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Poslanica GP URA Suada Zoronjić pitala je Bratić da li planira da prosvjetnim radnicima finansijski nadoknadi uloženi trud i rad u najtežim uslovima u doba korona krize.

Poslanik BS-a Amer Smailović od ministra MUP-a Sergeja Sekulovića očekuje odgovor da li su identifikovani i procesuirani počinioci svih djela usmjerenih ka izazivanju nacionalne i vjerske mržnje i upućivanja prijetećih poruka prema Bošnjacima, u Pljevljima, Beranama, Nikšiću i Podgorici, u periodu od 30. avgusta 2020. godine do danas.

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić očekuje odgovor od ministarke odbrane Olivere Injac šta će uraditi sa generacijama koje su dobile podoficirske činove u posljednje dvije do tri godine.

“Opšte je poznato da se do tih činova dolazilo i, nažalost, još uvijek dolazi pomoću članske karte DPS-a”, naveo je Vučinić.

Poslanik Predrag Bošković (DPS) pitao je Injac da li je Sinjajevina i dalje u opticaju za vojni poligon i šta sadrži informacija koja je u januaru usvojena na vladi i zašto je klasifikovana.

Poslanica DPS- Jovanka Laličić traži odgovor od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović dokle se stiglo sa izgradnjom klinike za infektivne bolesti i klinike za dermatovenerologiju za koje je prethodna Vlada obezbijedila EU sredstva, kao i klinike za mentalno zdravlje za koju su obezbijeđena sredstva iz donacija NKT-u.

Ministarka zdravlja bi trebalo i da odgovori na pitanje poslanice SNP-a Danijele Đurović kada će se obezbijediti zakonske pretpostavke i omogućiti neograničen broj besplatnih postupaka medicinski potpomognute oplodnje, što je od dragocjene pomoći parovima u Crnoj Gori u liječenju neplodnosti.

Izvor: vijesti.me