Vukšić neistinama pokušao da obmani poslanike o svojim vezama sa narkoklanom

Pokret za promjene

Zahvaljujemo se V.D. direktoru ANB-a Vukšiću i Predsjedniku Odbora za odbranu i bezbjednost Milanu Kneževiću što su svojim izjavama, omogućili PzP da nastavi javno raskrinkavanje dešavanja u ANB-u i odnosa Vukšića prema Odboru za odbranu i bezbjednost, a da ne krši Zakon o parlamentarnom nadzoru.

Obaveza šefa ANB-a na kontrolnom saslušanju pred Odbor je da govori ISTINU. Posebno o okolnostima koje su vezane za njegovu podobnost, karakter i odnose sa strukturama organizovanog kriminala koje predstavljaju najveću opasnost za nacionalnu bezbjednost.

Nedopustivo je da V.D. direktor ANB-a na pitanje, da li je njegova advokatska kancelarija zastupala suprugu jednog od šefova narko klana, odgovori sa “ne znam”, “ne sjecam se”, “provjeriću u kancelariji”. 

To nije odgovor, nego neistina i pokušaj obmanjivanja najvažnije institucije za civilnu, demokratsku kontrolu ANB.

Ako Vukšić misli da je odgovor na pitanje, da li je advokat odbjeglog visokopozicioniranog vođe narko klana, da “nije” , “i da su to novinarske insinuacije” adekvatan odgovor, mi tvrdimo da nije, već da je Vukšić izrekao još jednu neistinu o vezama sa jednim od najopasnijih narko klanova Evrope. Priroda odnosa i veza advokata Vukšića sa šefovima narko klana, je takva da se on po profesionalnim kriterijumima može smatrati kao vrlo važan član klana. Na Sicilije se takav status naziva konsiljere.

O odnosima Vukšića i njegovog klijenta iz narko klana, dosta je pisao insajder iz ANB-a pod kodnim nazivom “Profesionalac” i izvjesno je da se Vukšić nalazi u dosijeima ANB-a po liniji operativnog rada organizovani kriminal. 

Izbjegavanje odgovora, davanje neistinitih odgovora u cilju prikrivanja stvarne prorode veza sa narko klanom, ga automatski diskvalifikuje kao kandidata za direktora ANB-a.

Da podsjetimo, Vukšić nije odgovorio na pitanja koja mu je Predsjednik PzP postavio u otvorenom pismu od 20.02. , a koja se tiču bezbjednosnih popusta ANB-a prilikom posjete Belivuka Crnoj Gori krajem januara, ali i drugih problematičnih pitanja vezanih za dešavanja u ANB-u nakon njegovog dolaska na čelo službe.

Na pismeni zahtjev predsjednika Medojevića o dostavljanju informacija o naređenju Vukšića da se nastavi njegovo nezakonito tajno praćenje, Vukšić je odgovorio da zahtjev nije u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacija. Predsjednik PzP se u svom zahtjevu pozvao na pravo poslanika iz člana 50 Poslovnika Skupštine, a ne na Zakon o slobodnom pristupu informacija,čime je još jednom pokazao odnos nepoštovanja prema institucijama poslanika i Parlamenta.

Kako je Vukšić uveo, do sada neviđenu praksu, da sa poslanicima komunicira preko medija, pozivamo ga da javno odgovori na pitanja iz saopštenja PzP i otvorenog pisma Predsjednika PzP od 20.02.  , koja su mu javno postavljena.

Ovakav neprihvatljiv odnos Vukšića prema poslanicima i Parlamentu, pokušaji obmanjivanja i iznošenje neistina, izbjegavanje odgovora, kao i njegovi neprihvatljivi stilovi zivota i poroci kojima je sklon, najslikovitije govore o njegovom karakteru koji ga diskvalifikuju kao direktora ANB-a.

Dešava se i u drugim Parlamentima, mnogo razvijenijih demokratija, da šef obavještajne agencije govori neistine, ali kada se to konstatuje i dokaže, odmah podnosi ostavku ili biva smijenjen.