BOGAVAC: Unaprijed režirana predstava vlasnika Uniproma na sjednici Komisije za kontrolu i praćenje postupaka privatizacije

Jovanka Bogavac
• Obzirom da je kupio imovinu KAP-a u stečaju još 2014.godine, a iznos sredstava isplaćivao i „peglao“ kad mu je to odgovaralo, G-din Pejović sad treba da preuzme radnike iz KAP-a u stečaju na Uniprom i zasnuje im radni odnos sa svim pravima u skladu sa Zakonom.
 
• Umjesto da je Uniprom obavezan 2014.g od strane Vlade da pri kupovini imovine preuzme i radnike KAP-a u stečaju, omogućeno mu je da kupoprodajni iznos postepeno izmiruje, a KAP u stečaju koristi kao biznis inkubator jeftine radne snage, koristeći pogodnosti Biznis zone kao modalitet državne pomoći, kao i mogućnost suspenzije velikog dijela prava radnika angažovanjem u stečaju. Tako su neki radnici radili sa ugovorom o radu do prestanka potrebe za njima u stečaju, a neki po ugovorima o pružanju usluga, što znači da otkaz mogu dobiti u svakom trenutku, bez prava na godišnji odmor, bolovanje, beneficirani staž, ljekarske preglede, sindikalno udruživanje, obespravljeno i poniženo, kršenjem osnovnih ljudskih i ustavnih prava. Gdje su sve ovo vrijeme bile inspekcija rada, inspekcija zaštite na radu? – neznam, ali u KAP očigledno nisu smjeli da privire!
 
• Sada bi, nakom 8 godina trebalo okončati stečajni postupak, što nije moguće bez prekida radnog i ugovornog odnosa svih koji su angažovani u stečaju. Ovo što se sada dešava samo je posledica sklapanja Ugovora o kupoprodaji KAP-a bez brige za radnike, bez adekvatnog socijalnog programa. Ovaj postupak bi trebao biti samo formalna promjena poslodavca, a zašto se sada diže ovolika buka oko toga i optužuje nova vladajuća većina i Vlada koja je formirana prije 3 mjeseca i apsolutno nikakvog udjela nije imala u prodaji imovine KAP-a Unipromu? Tajming par dana prije izbora u Nikšiću ne može biti slučajan!
 
• Pokret za promjene godinama ukazuje na sumnjive i kriminalne radnje koje su se dešavale oko KAP-a, ali su sve prijave završavale u fijokama.
 
• Predstava koju nam je Pejović, potpomognut pojedinim poslanicima DPS-a priredio na Komisiji za kontrolu i praćenje postupka privatizacije prije neki dan je očigledno unaprijed pripremljena i izrežirana drama. Taj utisak sam stekla jer je nakon nakon napada na njega i njegovu firmu od strane poslanika skupštinske većine i predstavnika radnika KAP-a, izvadio unaprijed pripremljen govor u kome saopštava da je on zbog svega ovoga prinuđen da da otkaz radnicima i ugasi proizvodnju, a zatim bahato i teatralno izašao. Nakon toga se nastavlja sa pričom kako Unipromu nikako ne odgovara stečaj i da se nadaju da će se brzo okončati. Svu krivicu lošeg tretmana radnika svaljuju na Zakon o stečaju koji suspenduje prava zaposlenih. Ali zato ne suspenduje pravo na korišćenje pogodnosti Biznis zone i oslobođanje značajnog dijela poreza i doprinosa na zarade istih tih zaposlenih.
 
• Radnici treba da budu složni, svi kao jedan, jer bez njih nema ni proizvodnje ni KAP-a. Ako se drže zajedno niko ih pojedinačno nemože ucjenjivati. Mi ćemo ih u tome podržati, nisu više sami!
 
 
Jovanka Bogavac
Poslanica PzP