Popović: Institucije sistema moraju zaustaviti distribuciju i cirkulaciju narkotika kod mladih

Milo Popović

  Da prisustvo narkotika u brojnim školama nije nepoznanica svjedoče brojna iskustva  mladih ali i roditelja čija su djeca pretrpjela gotovo nenadoknadivu štetu konzumiranjem nedozvoljenih supstanci, poručuje Milo Popović član mreže mladih Pokreta za promjene.

On je kazao da veliki ljudski potencijali bivaju totalno devastirani, a uloženi novac kroz sistem prosvjete protraćen.

 Na osnovu istraživanja Ombudsmana iz 2019. godine, koje je obuhvatilo 37 osnovnih i 25 srednjih škola, saznajemo da više od 11% mladih konzumira marihuanu. Polovina korisnika koristi jednu, dok druga polovina koristi više supstanci. Čak 8% učenika koristi teške droge, precizirao je Popović.

  Govoreći o ovoj temi svjesni smo da zaposleni u sistemu nisu dosljedno i odgovorno obavljali zaduženja iz sopstvenih nadležnosti. Opšte su poznati centri nemilih dešavanja, ali s druge strane nikada kao država i društvo nismo imali jasan, efikasan i nedvosmislen odgovor na ista, dodao je on.

 Istina je da su brojne NVO, zajedno sa određenim programima iz pojedinih ministarstava radile preventivno informisanje mladih, ali ozbiljnih akcija prekida lanaca narkotika nije bilo, istakao je Popović.

  Mreža mladih Pokreta za promjene će snažno insistirati na tome da svaki distributer i dobavljač droga bude jasno targetiran i procesuiran, a da s druge strane potencijalne organizovane kriminalne grupe budu razbijene, te da njihovo djelovanje bude sankcionisano i onemogućeno, zaključio je on u svom saopštenju.

 

Milo Popović

Član MMPzP-a