Aktivnosti opštinskog odbora PZP Bijelo Polje

Bijelo Polje

DNEVNE NOVINE07. OKTOBAR 2013. CRNA GORA (13. STRANA)

Inicijativa za ekonomski razvoj sjevera

BIJELO POLJE Bjelopoljski odbor Pokreta za promjene proteklog vikenda pokrenuo je potpisivanje peticije "Inicijativa za ekonomski razvoj sjevera". Koordinator odbora Radomir Jokić saopštio je da je dugogodišnjom pogrešnom centralizovanom i antirazvojnom ekonomskom politikom vlade sjever Crne Gore ekonomski, politički, demografski, ekološki, kulturno i civilizacijski devastiran.

"Bogati prirodni resursi sjevera se rasipaju i pljačkaju. Profit i stanovništvo odlaze u Podgoricu i na jug zemlje, a sjever se prazni i polako odumire. Enormni porast nezaposlenosti, posebno kod mladih ljudi, podstiče talas iseljavanja, kako u druge djelove zemlje, tako i u inostranstvo. Zbog ovakvog neodrživog stanja na sjeveru koje traje već 24 godine, pokrenuta je ova inicijativa", objasnio je Jokić. B.Č.

Bjelopoljski romi traže da rade

Pripadnici romske populacije iz bjelopoljskih naselja Strojtanica i Rakonje apeluju na nadležne u opštini i državi da im se omogući pravo na rad i time obezbijedi egzistencija višečlanim porodicama. Romi iz ovih naselja očekuju da će nadležni imati sluha za njih i uposliti ih na izgradnji nekih infrastrukturnih projekata, kao što je auto-put Bar Boljare. U Opštini, pak, kažu da se ne mogu parcijalno rješavati problemi Roma u odnosu na probleme ostalih građana i da se izgradnjom auto-puta otvara prostor za upošljavanje ljudi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Koordinator bjelopoljskog odbora Pokreta za promjene (PzP) Radomir Jokić smatra da bi bilo korisno da se upošljavaju pripadnici romske nacionalnosti, te da to treba da bude prioritet lokalne i državne vlasti.


"Oni su i te kako dobri radnici, ali samo im treba dati priliku da se dokažu. Naša partija se zalaže za to da se Romi kao narod integrišu u društvene tokove i da u datim okolnostima imaju prioritet prilikom zapošljavanja. Činjenica je da je taj narod bio marginalizovan, da nijesu imali priliku da se dokažu. Živjeli su u nekim stereotipima zasnovanim na političkoj i manipulatorskoj priči da Romi nijesu radnici. Sada je prilika da im se ukaže šansa da budu radno angažovani u najavljenim krupnim infrastrukturnim projektima i oni će vjerovatno opravdati ukazano povjerenje", kazao je Jokić i dodao da je generalni problem u državi nezaposlenost, u čemu primat drži Bijelo Polje.

On je uputio iskreni i prijateljski apel lokalnim i državnim vlastima da se pripadnicima romske nacionalnosti pomogne i u pogledu stambenog zbrinjavanja.

 

Press služba PZP