Jovanović: Od Bloka V i VI ostali samo tragovi nekad udobnog porodičnog naselja

Mladen Jovanović

Iako je Blok V i VI u bivšoj Jugoslaviji važio za jedno od urbanistički boljih rješenja, danas se naziru samo tragovi nekada udobnog porodičnog naselja.

Prije svega zbog parking prostora, koji se sa jedne strane neopravdano naplaćuje u stambenom kvartu, sa druge izgradnjom tržnog centra Bazar – izgubljen je ogroman parking prostor koji nikada stanarima nije adekvatno vraćen a oni su ga kroz otkup stanova otplatili. Isti taj parking, u sklopu Bazara kompanija Čelebić im sad naplaćuje. Izgleda da su im bitniji povlašćeni biznismeni, nego građani.

Parking u Bloku V

Osim parkinga, tu su i katastrofalni prilazi vrtićima, i starom i novom kao I makadamski prilaz osnovnoj školi ‘Štampar Makarije’, koji se prilikom svakog pljuska pretvara u kaljugu.

Zelene površine su neuređene, zapuštene, loše osvijetljene, sa manjkom korpi za otpadke, a one rijetke neki neodgovorni stanovnici koriste kao kontejner za bacanje kućnog otpada. Ovo su samo neki od problema sa kojima se susreću stanovnici ovog dijela grada. Da bi život bio kvalitetniji nije potrebno puno ulaganja od strane lokalne samouprave, ali jeste dobre volje. Zato apelujemo na nadležne u Glavnom gradu, da ovom, rijetko urbanistički lijepo zakruženom kvartu,  posvete pažnju.

Prilaz vrtiću u Bloku V

 

Mladen Jovanović

Član Glavnog Odbora PzP

Kordinator Mjesnog Odbora PzP za Blok V i VI