DF: Godina izbora, pa se vlast u Nikšiću vratila partijskom zapošljavanju

Arsenije Lalatović

Opštinski odbor Demokratskog fronta Nikšić prozvao je lokalnu upravu da nastavlja sa politikom partijskog zapošljavanja. Na konferenciji za novinare Arsenije Lalatović je kazao da je u februaru lokalna uprava raspisala oglas za prijem 42 nova radnika, iako je donesena odluka o standardizaciji i racionalizaciji broja zaposlenih.

„Tako je 3. februara izašao konkurs za prijem 12 novih radnika, 20. februara za 22, a 24. za osam novih radnih mjesta. Sve su u pitanju rješenja na neodređeno. Znači li to da kada dođe godina izbora uvijek moraju da se zapošljavaju novi, partijski radnici“, kazao je Lalatović.

 

Podsjetio je da je lokalna uprava 2011. isplatila otpremnine za oko 180 radnika da bi naredne godine, kada su bili izbori, primili oko 200 ljudi bez javnog oglašavanja zbog čega su odbornici Demokratskog fronta 2014. podnijeli krivičnu prijavu za koju se nadaju da će ovih dana prerasti u tužbu. Krajem prošle godine, podsjetio je Lalatović, riješen je problem viška radnika u lokalnoj upravi jer je njih 105 dobrovoljno prekinulo radni odnos uz isplatu otpremnina od 10.000 eura, dok ih je odlukom Upravne inspekcije 87 ostalo bez posla, pošto je utvrđeno da su nezakonito primljeni.

„Najveći broj njih je ponovo primljen na određeno vrijeme iako po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima oni nemaju pravo pet godina da se zaposle u lokalnoj upravi“, kazao je Lalatović i pozvao državne organe, kao i Upravnu inspekciju da provjere da li je u novim slučajevima zapošljavanja bilo kršenja zakona.

Lalatović je kazao da je i u javnim ustanovama 2012. preko 60 lica nezakonito zaposleno ali da Upravna inspekcija nije nadležna za to, pa je pozvao Inspekciju rada i Vrhovno državno tužilaštvo da provjere zapošljavanje u javnim ustanovama.

Lalatović smatra da iako „nije loše“ to što se otvaraju dječji vrtići, dnevni boravci za stare, renoviraju putevi, da sve to, u godini izbora, liči „na putujući karneval“ i da je problematično što nema otvaranja fabrika i pogona u kojima bi bili zaposleni mladi, jer je evidentno da sve veći broj njih, u potrazi za poslom i boljim uslovima za život, napušta grad pod Trebjesom.

Osvrnuo se i na reizbor predsjednika i članova Savjeta mjesnih zajednica i kazao da odlukom lokalne uprave da se izbori u MZ organizuju krajem godine samo pokazuje da mjesne zajednice i dalje funkcionišu u v.d. stanju i da su one samo „partijske ćelije“ rukovodeće garniture.

Izvor: Vijesti