Beskrupulozni lopovi haraju Bijelim Poljem

Radomir Jokić

Vijesti koje u posljednjih desetak dana stižu iz Bijelog Polja uglavnom su za crnu hroniku. Srećom ubistava i težih povreda nema, ali zato su učestale pljačke prodavnica, kladionica, kafana. Čak je opljačkana i jedna osnovna škola, gdje će učenici nastavu informatike u drugom polugođu pratiti bez računara, koji su i onako bili dotrajali, ali su služili svrsi. Sad nemaju ni njih. I onako su od nastavnih sredstava navikli samo na tablu i kredu.

 

Posebno zabrinjava činjenica da su lopovi beskrupulozni i izrazito smjeli. Napadaju i u po bijela dana. Pljačkaju i u samom centru grada. Kao po pravilu, kada ti trebaju, policajaca nigdje na vidiku. Oni vjerovatno čekaju kad će naići neki vozač koji nije vezao pojas ili je zaboravio upaliti svijetlo. Pa da plati kada krši zakon. Ili ako na prvi pogled ne krši, ipak da ga zaustave ako je neko starije vozilo, da vide rade li mu svi žmigavci, pa da opet plati što nema novo vozilo koje je potpuno ispravno. Kako ne spaziše ova dva bjegunca, inače osuđene ubice, iz bjelopoljskog zatvora na putevima koje tako strogo kontrolišu. Mora da su vezali pojaseve, upalili svijetla i vozili novija, ispravna vozila.

Kao što je revnosna u naplati kazni za saobraćajne prekršaje, policija je isto tako uspješna kada prati ko ide na proteste u Podgoricu. Čak šalju i pojačanja da motre na svoje zemljake koje prepoznaju u masi, istina nemaju mnogo posla, jer bjelopoljaca na protestu nema mnogo. Revnosne su naše službe bezbjednosti da fotografišu predstavnike DF-a Bijelog Polja, kada sjede u lokalima i njihove slike i podatke zavode po prostorijama zgrade bjelopoljske Uprave policije. To rade dobro iako ti ljudi nikada nijesu izvršili krivično djelo, niti se krivični postupak ikada vodio protiv njih. Kažu da štite državu, a o tome kako je štite, svjedoči 24. oktobar sada već prošle godine, prepun povreda, batina i ogorčenih građana. Vjerovatno se ne mogu osloboditi naslijeđa OZNA-a, UDBA-a, ali i sličnih organizacija kojima su nepočinstva i zao glas zajednički imenilac.

To što uspješno kažnjavaju u sabraćaju, znači mogu da rade ako hoće i to je za svaku pohvalu. Ali s druge strane, to ih ne oslobađa odgovornosti kada mnoga krivična djela, ubistva, bjekstva iz zatvora, oružane pljačke prolaze nekažnjeno. Povećan broj krađa, nasilnika, dilera droge, ali i korisnika opojnih sredstava je iz dana u dan sve više, čak i u malom i siromašnom gradu kao što je Bijelo Polje.

To što se ta krivična djela dešavaju ispred nosa policiji u jednom malom gradu, a oni odlično odrađuju političke zadatke, govori o prirodi tog organa. Kao i u svim nesrećnim državama u kojima vlada diktatura, tako je i u Crnoj Gori nažalost policija politički organ, a ne institucija zadužen za bezbjednost građana.

 

Bijelo Polje, 19. 01. 2016. godine

            Radomir Jokić, predsjednik OO PZP Bijelo Polje