Urediti spomenik u Golubovcima

Kojičić

Pokret za promjene Gradske opštine Golubovci traži od nadležnih da urede spomen grobnice palim borcima u Golubovcima u susret 13. julu. Oni traže od nadležnih organa i službi da im daju odobrenja, koja će omogućiti da, u skladu sa mogućnostima, poprave mobilijar oko spomenika. 

-Tražimo odobrenje da bi mogli da angažujemo stručne službe koje će uraditi dio neophodnih popravki i intervencija na mobilijaru i okolini ovog istorijski značajnog objekta. Naši članovi i zainteresovani građani će im u svemu tome pomoći, budući da oni koji su za to plaćeni, očigledno nemaju nikakvu namjeru da bilo šta učine da unaprijede ovaj objekat i njegovu okolinu. Mi ćemo sa onim čime raspolažemo učiniti najviše što možemo, i nadamo se podstaći i druge na slične konkretne akcije - rekao je Aleksandar Kojičić, iz Pokreta za promjene.

Kojičić smatra da, budući da se bliži 13. jul, da bi najprepoznatljivije i najčasnije obilježje Zete, spomenik palim borcima, trebalo u najkraćem roku urediti. 

-Budući da ovu proslavu dočekuje u polu mraku, sa slomljenim klupama, ukradenim šahtama, improvizovanim prskalicama, sa staklenom srčom i opušcima na svakom koraku, smatramo da se što prije mora urediti. I nakon više naših upozorenja i predloga da se ovaj istorijski objekat osvijetli, sredi, stavi pod video nadzor, uz redovan obilazak predstavnika uprave policije, da bi postao lijep i miran kutak za djecu i porodice, lokalna samouprava nije reagovala ni na koji način. Takođe, nije reagovala ni jedna njena služba, i kao i obično izgleda da je njihov patriotizam vezan samo za verbalno ispoljavanje, a interesovanje za Zetu za predizborno vrijeme, jer da je drugačije, primijetili bi ono što ovdje navodimo - ističe Kojičić. 

I građani smatraju da je neophodno urediti spomenik i podržavaju inicijativu PzP-a. Za očekivati je i da im se pridruže ukoliko se krene u uređenje ovog značajnog objekta. Ilija Vučković smatra da bi trebalo uraditi spomenik, jer kako kaže ovakva obilježja zaslužuju da budu sređena. 

- Ne smije se zaboraviti na one koji su nam donijeli slobodu. Mog oca brat od strica, bio je jedinac, strijeljan je kod Cijevne. Moj otac je svake godine 4. jula na Dan borca na taj spomenik nosio jedan karanfil da ga ne zaboravi. Ti ljudi zaslužuju toliko, a mnogi su ih zaboravili. Zbog toga smatram da bi trebali da malo poprave i urede spomenik u Golubovcima. To nije velika investicija a puno bi značila - rekao je Vučković. 

I Dražen Kaluđerović smatra da spomenik 13. jul treba da dočeka potpuno uređen.

-Prostor oko spomenika treba pokositi, popraviti ogradu jer je polomljena sa nekoliko strana, ofarbati klupe, i posaditi neko cvijeće da se oplemeni. Nijesu to velika sredstva, samo da se krene u tu priču. Ako postoji inicijativa to je super, ali što prije treba krenuti u njenu realizaciju. Tu bi se kasnije okupljala djeca, a ne vandali koji uništavaju spomenik - smatra Kaluđerović. 

Da bi spomenik u Golubovcima trebalo da bude dio reprezenta Zete smatra Mirko Kojović. 

-Morali bi urediti spomenik. Nije osvijetljen pa je neophodno postaviti rasvjetu. Ograda je pala, te je treba ponovo postaviti i prefarbati. Ne bi bilo na odmet i posaditi neko cvijeće - ističe Kojović.

Izvor: Dan