Intervju: Nikola Bajčetić, predsjednik Mreže mladih PzP

Nikola Bajčetić

Intervju za 4. broj newsletter-a prenosimo integralno.

1. Prošlo je nepunih godinu dana otkako si izabran za Predsjednika Mreže mladih PzP-a, da li možemo u ovom trenutku da sumiramo neke rezultate? Da li si zadovoljan postignutim?

Na Skupštini Mreže mladih održanoj u Oktobru prošle godine pred više od 100 delegata sam izabran jednoglasno, tako da sam samo sa još više odgovornosti i satisfakcije ušao u izazove koji su bili ispred mene.  Još 2010. god. odmah nakon svog punoljetstva, postao sam član PzP-a. Iako je politika na mojoj skali interesovanja uvijek bila negdje pri vrhu, nisam planirao da ću se jednog dana ozbiljnije baviti ovim poslom. Ipak, nakon sve lošijeg socijalnog položaja mladih i generalno cjelokupnog društva, odlučio sam da i sam budem dio promjena koje su neminovne, a program PzP-a je jedini, kako tada, tako i danas, obećavao proces istih, sa stručnim I poštenim ljudima, koji su spremni da do kraja istraju I realizuju misiju PzP-a, uprkos svim izazovima I nefer ambijentu, koji je na žalost danas u Crnoj Gori prepreka svim slobodnim ljudima, koji razmišljaju drugačije od DPS-a. 

S obzirom na to da se I naša partija dosta puta nalazila na udaru raznih režimskih službi, teško je bilo privući mlade I usmjeriti ih ka pravom putu. Posebno zbog velikog sraha I apatije koje je ovaj višedecenijski režim kod mladih  kreirao. Na samom osnivanju Mreže mladih 2007. PzP je bio prepoznat I kao partija sa najjačim podmlatkom. Kasnije, nakon 2010. I burnih dešavanja u stranci, MMP se našla pred gašenjem. Upravo smo mi podizanjem infrastrukture I ponovnim vraćanjem omladine u Pokretu uspjeli da razvijemo mrežu u skoro svim opštinama gdje imamo i Opštinske odbore. Danas,  Mreža mladih broji stotine članova koji aktivno učestvuju u sprovođenju I širenju ideja I misije PzP-a I DF-a, tako da moramo svi biti zadovoljni I ponosni, ali I raditi još jer realizacija naših dugogodišnjih ciljeva nikad nije bila bliža kraju.

2. Mladi ljudi prilično nerado ulaze u bilo kakav javni politički angažman osim ako nije vezan za vladajuću stranku. Šta je to što MMP čini različitom od ostalih političkih partija ?

Mreža mladih je prepoznatljiva upravo po buntovničkom duhu, koji stalno teži ka promjenama. Neopterećenost nacionalnim podjelama, što smo dokazali I kroz kampanje sarađujući sa omladinom NOVE,  građenje prijateljskih mostova sa svim mladim ljudima u CG koji se iskreno zalažu za bolji status omladine, bez nekih loših skrivenih namjera, samo su dio naše politike koja nas preporučuje svim mladim ljudima, koji su građanski orijentisani I koji žele da grade bolju Crnu Goru. Tačno je da je teško danas biti član Pokreta za promjene, partije, čiji su lideri prvi ukazivali na sve velike ekonomske devijacije ka kojim nas godinama izlažu jedni isti ljudi, na organizovani kriminal, korupciju, pljačkaške privatizacije…

Posebno treba istaći napore omladine PzP-a na sjeveru CG koju su svojim rezultatima podstakli I sve nas ostale na dodatan otpimizam i želju za realizaciju ciljeva PzP-a I DF-a. Treba akcentovati napore omladine u Beranama koja je ogroman doprinos dala u kampanji za lokalne izbore gdje je koalicija Zdravo Berane I pored brojnih neregularnosti uspjela da pobijedi.

 

3. Čini se da je međunarodna saradnja jedan od veoma važnih segmenata vašeg rada, sa kim sve sarađujete u ovom trenutku i da li će se te saradnje proširiti?

Politička edukacija koju nudimo našim mladim članovima je nešto po čemu smo takođe prepoznatljivi. Saradnja sa Konzervativnom partijom Velike Britanije uz podršku Vestminster fondacije za demokratiju traje gotovo od samog osnivanja partije, a treba napomenuti I inteziviranje ove saradnje u poslednje dvije godine. Mladi članovi PzP-a imali su priliku da posjete centralu Konzervativne partije u Londonu, vide I čuju njihova iskustva u izbornim kampanjama u kojima su takođe učestvovali. Takođe, prije godinu dana uspostavili smo kontakt I sa Evropskim mladim konzervativcima kada sam po prvi put kao predstavnik MMP učestvovao na konferenciji u Kembridžu koja je okupila oko 200 delegata iz više od 40 država koje ova omladinska grupacija okuplja. Tada smo dogovorili I nastavak saradnje, a ja se nadam, ubrzo, da će MMP I zvanično postati dio evropskih mladih konzervativaca. Takođe treba napomenuti I saradnju sa IRI-jem od kojih takođe redovno dobijamo pozive za naše mlade članove koji imaju priliku da se politički edukuju učestvujući na njihovim seminarima. Tu su I pojedine fondacije sa naših prostora kao I NVO sa kojima takođe sarađujemo a sa nekima planiramo I intezivniju saradnju u narednom periodu. Podsjećam I da je MMP nedavno potpisivanjem sporazuma u Zagrebu postala dio Mreže stranačkih organizacija koja okuplja političke partije iz regiona bez obzira na ideološku pripadnost.

 

4. U kom pravcu će se dalje razvijati Mreža mladih i šta planirate u cilju daljeg jačanja vaše organizacije?

Uskoro se bliži godinu dana od kostituisanja predsjedništva MMP i mog mandata. Na sjednici predsjedništva ćemo svakako dosta toga sumirati, analizirati i napraviti planove za narednu godinu. Vjerujem da će se na dnevnom redu između ostalog i naći tema koja se tiče aktuelne političke situacije koja je nastala nakon lokalnih izbora. Mreža mladih će imati spreman odgovor na poslednja dešavanja i siguran sam da će dati predsjedništvu partije podršku za sve eventualne odluke koje se budu donijele.

 

 

Nikola BAJČETIĆ, predsjednik Mreže mladih PzP