Ulaskom u 2018

Radomir Jole Jokić

Ulaskom u 2018. godinu građani će se suočiti sa poskupljenjima mnogih proizvoda. Najavljeno povećanje stope PDV-a sa 19 % na 21 % dodatno će opteretiti kućne budžete već jako osiromašenih stanovnika posebno sa sjevera Crne Gore. Standard građana je toliko loš da će bilo kakvo poskupljenje dovesti do totalnog srozavanja. Takođe, izlazak kompanije A2A iz EPCG će vjerovatno dovesti i do novog poskupljenja električne energije, što plate i penzije građana neće moći da podmiruju s obzirom da najveći broj zaposlenih radi za minimalnu zaradu, koja čak i nije redovna u mnogim preduzećima.

Najavljeno povećanje PDV-a na 21 % su pojedini shvatili da treba odmah primijeniti, pa je tako u nekim pekarama na sjeveru od 01. jula hljeb skuplji za 10 centi. U vezi sa tim sve više dolazi do opravdanja da je prijeko potrebno otvaranje narodne kuhinje u našem gradu. Iz dana u dan sve je više gladnih koji traže prosto parče hljeba kako bi preživjeli. Broj nezaposlenih iz godine u godinu se znatno uvećava. Ozbiljnih investitora i investicija na sjeveru države nema i ako ih ima to su mahom domaći sa sumnjivim okolnostima poslovanja.

Poskupljenje cigareta stupiće na snagu 01.08.2017. zbog novih akciza, tako da će prvi koji će osjetiti posledice poskupljenja biti pušači koji će morati da izdvoje 20 centi više nego do sada, a cijena će se povećavati u narednom periodu. Poskupiće i alkoholna i gazirana pića ali je izvjesno da će doći i do pokupljenja ostalih proizvoda. Nažalost, živimo u zemlji gdje je i hrana postala luksuz, pa uglavnom prilikom kupovine tražimo najjeftinije proizvode, jer se cijene uporno povećavaju a plate godinama stoje na istom. Stoga i ne čudi što svakodnevno iz naše opštine odseli bar po jedna porodica u Podgoricu ili na primorje i tako broj stanovnika iz godine u godinu opada. Ekonomska politika ne ide u pravcu da selo živi, podrška razvoju poljoprivrede i sela nije dala adekvatne rezultate što svjedoči i broj stanovnika u seoskom području kao i broj upisane djece u seoskim školama, pa danas imamo slučaj da u seoskim školama koje su do prije 20 godina brojale po par stotina učenika, danas imamo par desetina đaka ili manje.