Đukanoviću, podnesi ostavku!

Nebojša Medojević

Momir Bulatović je u svojoj knjizi napisao da je Djukanović razvio strahovitu sposobnost da izgleda najubjedljivije kada najviše laže. A šta mu je drugo preostalo nakon svih zločina, izdaja, pljački, kada se suoči sa svojom savjesti, nego da laže. Lagati, ne priznati, prikriti zločine nad nevinim žrtvama, gradjanima, narodima, državama, postala je savremena mantra neoliberalnog kapitalizma. Moralno je dopušteno, čak poželjno, krasti, izdavati, ubijati, samo ako to donosi profit. To što njegovi zločini donose patnje stotinama hiljada gradjana Crne Gore, to je samo kolateralna šteta, njihove politike koja vodi napretku, koji će sigurno doći jednoga dana.

Njihovi zločini i luksuz kojim žive i patnja i siromaštvo i nepravda u kojem živi 99% gradjana Crne Gore, kontrolom medija pokušavaju i u dobroj mjeri uspijevaju da laž nametnu kao istinu, a njihove zločine i pljačku kao neminovnost puta ka boljem životu svih nas, koji će doći jednog dana. Medijskim terorom, zločin i pljačka se nameću kao jedini ispravni put, a obespravljene mase se ubjedjuju da ne postoji pravda i dostojanstven život za sve. Zna Djukanović da je za uspjeh ove laži, najvažnije ubiti nadu kod ljudi i učiniti ih dobrovoljnim saveznicima u sopstvenoj propasti. Zato Djukanović ne vlada strahom, jer zna da strahovlada kod Crnogoraca kad tad dovodi do pobune, otpora i osvete. A Crnogorci su nemilosrdni kada se svete. Djukanović vlada stvarajući zombije koji ponavljaju "ništa se ne može učiniti".

Kolektivna depresija je najopasnije oružje. Djukanović, ogrezao u zločinima i pljački, svoju savjest smiruje izvještajima o novim milionima na svojim računima u inostranstvu, tješeći se da je bogatstvo opljačkano od naroda dokaz da je srećan i uspješan čovjek. Ali savjest se ne može umiriti lažima i Djukanović mora znati da će istina naći put do njega i da će ga sve više i više mučiti.

DF je uspio da istinom i pobunom, probudi uspavanu naciju i vrati joj nadu. "Milo lopove" ori se ulicama i trgovima njegove Crne Gore. Kad uveče zaspi u snu ga savjest opominje da je lopov i lažov. "Milo lopove, Milo lopove" šapuće mu savjest kad god se pogleda u ogledalo ili sklopi oči i zaspe. Ne pomažu tada milijarde na računima, ni armija telohranitelja i poltrona. Kad ih pogledaš, znaš da i oni u sebi misle isto "milo lopove". Niko se nije izborio sa svojom savješću. Ili priznaš zločine, laž ili poludiš. Narod koji si htio da pretvoriš u zombije bez mozga i duše se probudio i traži da odeš. Ne prihvataju da su tvoji zločini i pljačke dobri za njih i traže pravdu. Probudjeni i pobunjeni narod koji traži pravdu je loša vijest za tebe. Ideja da sad pokušaš i strahom i SAJ, je samo dolivanje ulja na vatru. Narod te još više mrzi, a poltroni se spremaju da pretrče. Kao što su pretrčali tebi, još brže će pretrčati nama.

Objektivno došao ti je politički kraj. Tvojim lažima je isteklo vrijeme. Nijesi ti nikakav državnik, ni demokrata ni reformator. Čitava Crna Gora zna ko si i šta si. Zato je ostavka najmanje loša opcija za tebe i počni najozbiljnije da razmišljaš o njoj.

Narod te se ne boji, neće više da sluša tvoje laži i da prihvata da je njihovo siromaštvo, a tvoje bogatstvo dobro za njih i nece vise da čeka bolji život i pravdu.

Kupovina ljudskih duša, poslanika, partija, nije rešenje. Samo ćeš ubrzati svoj neslavni kraj. Budi jednom državnik, patriota, Crnogorac, podnesi ostavku i otvori prostor za pošten dogovor o Prelaznoj Vladi i održavanju fer izbora.

Nema predaje. Nema odustajanja. Sloboda ili ništa!

 

Nebojša MEDOJEVIĆ,

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) 

Član predsjedništva Demokratskog Fronta (DF)