Histerija

Iva Pavlović

U zemlji čuda sve je moguće. Pa i to da, iako smo de fakto pred bankrotom, za šta je potrebno pogledati relevantne ekonomske pokazatelje nivo zaduženja, BDP i ostale činioce, odjednom pitanje svih pitanja postanu NATO integracije. Zvuči sumanuto, ali na žalost tako je. Mi kao društvo izgleda nemamo nijedan drugi problem. Ukoliko živite na Marsu, a ne na planeti Zemlji, state of Montenegro, onda donekle mogu i da razumijem da pristupanje ili nepristupanje ovom vojnom savezu jeste pitanje svih pitanja.

Jer, izgleda da nama fabrike rade, nezaposlenost je ispod evropskog prosjeka, funkcioniše zdravstvena i socijalna zaštita, penzije omogućavaju seniorima da pristojno žive, osim toga seniori ne moraju od penzija da pomažu još dvije generacije svojih potomaka. Pod tim pretpostavkama, država nije otimač, jer apsolutno ne bi na dnevni red skupštine došao predlog izmjene zakona o eksproprijaciji, koji je uz sve to još i usvojen. Uz neko traljavo objašnjenje koje je pratilo ovaj blam od zakona, kako, jelte, želimo da otklonimo biznis barijere tim silnim investitorima koji, eto, samo čekaju pa da pohrle U Crnu Goru.

Toliko nam je dobro, da ni ne primjećujemo da su porodiljama umanjena primanja, da nije prošao zakon u skupštini koji bi zaštitio majke sa troje i više djece, jer zaboga, šta ima da se štite kada su naše babe, prababe radile u polju, prale muževima noge i rađale po desetoro na njivi, u štali, u šumi.. Doduše, niko ne želi da u toj romangizovanoj istoriji ženskih superheroja pomene procenat smrtnosti novorođenčadi i djece, ali nema veze. Junački i hrabro grabimo naprijed. Odnedavno smo postali i zemlja konfuzije. Vlada je uvela taksu na gorivo i na (kakve li histerije) reprezentativni sport. Samo dan nakon što je Junker bio oduševljen napretkom koji je ova malena, ali vazda ponosita zemlja ostvarila u nekim oblastima.

Naveo je on i kojim, ali zaista je mučno citirati. Takođe, neposredno prije poskupljenja premijer se po ko zna koji put pohvalio da smo najrazvijenija zemlja Balkana. Što je internet zaludnjake, poput mene, navelo na glasan smijeh na ivici histerije. I sve to tokom priprema za izgradnju DIJELA autoputa od 42 kilometra iz nigdje u ništa, bez ikakvog ekonomskog opravdanja. Dakle za crnogorske građane gorivo je luksuz, ali augoput mora da se gradi. Zato zaista želim da prilikom neke naredne službene posjete Junkera dočskaju na taljigama, i provozaju kroz stvarni život Crne Gore. Treba li da napominjem da luksuzne jahte parkirane, tj.usidrene u Porto Montenegru ne plaćaju cent poreza državi. Njihov luksuz je zaista siguran u ovoj luci. Zato je valjda NATO došao na dnevni red. Jer smo jedno ‘’normalno i zdravo” društvo, pa valja otvoriti debatu na zadatu temu. A debatu otvaraju svi koji stignu, i koji na ovaj ili onaj način grabe ili novac, ili neki sitni politički ćar ili, pak, pet minuta slave na braniku domovineu bilo kom obliku. Histerija na svim nivoima.

Iva Pavlović, Portparolka OGG PzP