Mreža žena PzP: Ostavke ništa ne znače, ako se ne ispune ostali zahtjevi

Sa ranijeg protesta mreže žena PzP

Ostavke ministra zdravlja Miodfraga Radunovića i direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića ne znače ništa ukoliko se ne ispune i ostali zahtjevi koji bi garantovali makar početak uvođenja reda u porodilišta u Crnoj Gori, ocijenili su u Mreži žena Pokreta za Promjene PzP povodom situacije u bjelopoljskom porodilištu.

U Mreži žena PzP-a su podržali prihvatanje odgovornosti i podnošenje ostavki Radunovića i Jeremića, ali ističu da je time ispunjen samo dio zahtjeva koji izrečeni na protestu, koji su sa nevladinom organizacijom krug, organizovali u Podgorici u ponedjeljak, 17. novembra.

“Podsjećamo da smo na skupu, pored ova dva, već ispunjena zahtjeva, tražili: da se dozvoli uvid u briseve i antibiograme od 2007. do 2014. godine koji su rađeni u porodilištima u Crnoj Gori; da sanitarna inspekcija uđe u sva porodilišta u Crnoj Gori; da se formira zajedničko radno tijelo, koje bi uključilo ne samo predstavnike političkih partija već i predstavnika civilnog sektora koje bi kontrolisalo uzimanje i analizu briseva i antibiograma u sljedećim bolnicama: Podgorica, Cetinje, Bar, Kotor, Bijelo Polje, Berane; trenutno pokretanje disciplinskih postupaka protiv odgovornih lica i da Tužilaštvo pokrene što hitniju istragu i krivične prijave protiv odgovornih. Pošto je tužilaštvo u međuvremenu pokrenulo istragu, istrajaćemo u zahtjevu da se ona sprovede do kraja i da da rezultate odnosno da odgovorne privede pravdi”, kazali su u Mreži žena PzP-a.

U Mreži žena PzP-a podsjećaju da Bijelo Polje nije izolovan slučaj. U periodu od 22. do 24. oktobra 2009. godine je, kako navode, u Centar za neonatologiju KCCG primljeno devetoro novorođenčadi. 

“Jedno je primljeno u teškom stanju i nekoliko sati je bezuspješno reanimirano. Bebe su prebačene iz beranskog porodilišta. Roditelji preminule bebe su Nebojša i Milijana Vujisić iz Kolašina. Pokrenuli su tužbu, međutim sistem je uspješno zatvoren i suđenja nikada nije ni bilo. Beba je prema obdukcionom nalazu koji je potpisao dr. Borovinić umrla od sepse”, podsjećaju u Mreži žana PzP-a

Bitka za porodilišta u Crnoj Gori je, ističu, tek počela.

“Mi nećemo odustajati od naših zahtjeva, jer zataškavanje, falsifikovanje dokumentacije, prebacivanje odgovornosti više ne smije da bude uobičajena praksa”, naglasile su.

Mreža žena PzP-a je pozvala bivšeg direktora bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića da razduži službeni auto koji, kako tvrde, još uvijek koristi.