PzP: Osnovana Mreža žena Pokreta za promjene Bijelo Polje

Mreža Žena PZP-a

        U okviru OO Pokreta za Promjene Bijelo Polje juče je formirana Mreža žena i za predsjednicu je jednoglasno izabrana Zorica Laban. Laban je tom prilikom istakla da se u proteklom periodu u Pokret za Promjene Bijelo Polje učlanio znatan broj žena i da je veoma zapaženo interesovanje žena za ovu političku organizaciju koju su prepoznale kao istinskog i iskrenog borca za zaštitu prava žena i stavljenje u prvi plan problema sa kojima se žene svakodnevno sretaju, kako na svojim poslovima tako i u porodici.

 

       Svjedoci smo da su mnoge žene, a i neke od nas bile žrtve mobinga kod raznih poslodavaca, kao i žrtve porodičnog nasilja, a da nismo naišle na razumijevanje i adekvatnu zaštitu nadležnih institucija. Da bi se to spriječilo i da bi imale svoja prava moramo se udružiti, solidarisati i sve te probleme zajednički iznositi i na njih pravovremeno reagovati. Svjedoci smo da su mnoge državne institucije kao i političke organizacije dobro manipulisale sa pravima žena, i dok su na tim navodnim brigama o nama dobro šićarili nama je bilo sve teže i gore. Preko 40.000 radnika u Crnoj Gori radi u uslužnoj djelatnosti, trgovini i sl. a većina od njih su upravo žene. Dobro znamo da su to najneplaćeniji poslovi bez ikakvih definisanih prava, bez slobodnog dana, prava na odmor, vikenda i državnih praznika, i upravo zbog toga moramo se udružiti i skrenuti pažnju javnosti na žene.

       Takodje, problem žena sa sjevera jeste taj što imamo sve manje mogućnosti da radimo ili je to pravo na rad zagarantovano samo za vladajuće partije i članove bliske njima, pa su mnoge od nas prinudjene da odlaze prema Podgorici i primorskom dijelu države u potrazi za poslom.

       Dajemo punu podršku majkama-korisnicama naknada koje se nažalost protestima bore za svoja prava, i ovo je čisti primjer koliko su žene u Crnoj Gori diskriminisane i kad smo mi u pitanju kako se brzo i efikasno sprovode mjere štednje, za razliku od onih koji vraćaju crnogorska državljanstva jer su pokupili kajmak, opustošili državu i budžet i više im nisu potrebna.

       Mreža žena OO Pokreta za Promjene Bijelo Polje broji 20 članova i izbornoj skupštini iste su prisustvovali predsjednik OO Radomir Jokić, kao i Goran Drobnjak član Glavnog odbora PZP-a.

 

Zorica Laban

Predsjednica Mreže žena PzP-a Bijelo Polje