Medojević: Tužioci i sudije koji nezakonito progone DF će odgovarati

Nebojša Medojević

Tužioci i sudije koje sprovode nezakoniti progon DF će se suočiti sa lustracijom i  odgovarati pred sudovima slobodne Crne Gore, ističe Nebojša Medojević predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a.

„Odlukom sudije Mušike Dujovića, koji je do 1998. bio prepoznat kao ekstremni ostrašćeni srspki nacionalista, da odbije žalbu Mihaila Čađenovića, koji nevin, bez ijednog i indirektnog dokaza, na pravdi Boga leži u kazamatima mafijaškog režima, je samo još jedan u nizu dokaza opravdanosti zalaganja DF za lustraciju i opšti reizbor tužilaca i sudija“, istako je on dodajući da se DF snažno zalaže za vladavinu zakona i nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo.

Pažljivo pratimo ponašanje i odnos svakog policajca, agenta ANB, tužioca, sudije, Ministra u političkom progonu DF. Svako od njih koji postupa po zakonu i po sopstvenoj savjesti, profesionalno i pošteno, ima punu podršku DF. Oni drugi , koji postupaju po nalogu Đukanovića i Pažina i po instrukcijama Vesne Medenice, moraju biti svjesni da će svoje protivustavne i nezakonite odluke , morati detaljno da objasne pred sudovima i tužilaštvom slobodne Crne Gore.

Kako kaže, zbog dugogodišnje vladavine jedne partije koje je progutala državu Crnu Goru, mnogi policajci, tužioci i sudije su se ogriješili o Ustav i zakone ove zemlje i donosile su odluke na osnovu instrukcije vrha režima.

Svi moraju računati, ističe Medojević, na to da ničija nije gorela do zore i da će svaka sila proći i da će jednog dana, a mi smo, kaže on, sigurni vrlo brzo, svoje nezakonite odluke morati braniti pred drugim i drugačijim sudovima, gdje više neće biti Đukanovića, Pažina i Medenice da ih štite od sile zakona.

„Ovo je vrijeme gdje se svaki sudija i tužilac nalazi ne samo na testu ustavnosti i zakonitosti, već i profesionalnog morala i istorijske odgovornosti i svako ima izbor – da služi istini i pravdi, državi i zakonima, ili mafijaškom režimu koji broji poslednje dane.  DF poručuje svakom profesionalcu u tužilaštvu i sudovima, da nemaju čega da se plaše i da će i posle smjene ovog mafijaškog režima moći mirno da nastave da obavljaju svoju dužnost. Oni, koji su se ogriješili o Ustav i zakone ove zemlje i koji su sprovodili politički progon nevinih ljudi, po nalogu šefa partije, moraće da se suoče svojim postupcima i preuzmu odgovornost za svoje postupke“, navodi Medojević u saopštenju dodajući da dvostruki aršini koje „ovo krivosuđe ima prema članovima kriminalne organizacije DPS i prema političkim neistomišljenicima režima, ne može proći bez odgovarajućih političkih, profesionalnih, moralnih i zakonskih posledica“.

„Korumpirani režim ogrezao u kriminalu i pljački, sada preko pojedinih tužilaca i sudija sprovodi državni teror nad nedužnim građanima, samo zbog njihove drugačije političičke orjentacije. Pozivam sve tužioca i sudije, kojima je stalo da u Crnoj Gori sila zakona bude jača od zakona sile, da odbiju instrukcije, ucjene, prijetnje i naredbe vrha režima i da doprinesu očuvanju poslednjih ostataka pravne države, koju godinama sistematski urušava upravo režim Đukanovića. Svi vi znate između sebe, ko su omiljeni režimski tužioci i sudije i to im se vidi po luksuznim stanovima, autima, i životnom standardu koji nije u skladu sa njihovim primanjima. Svi oni će porijeklo svoje ogromne imovine morati da objasne i da dokažu kako i na koji način su je stekli“, poručio je Medojević.

„Sudije i tužioci, nijesu nikava božanska bića i izvan i iznad zakona i oni itekako mogu da budu predmet krivičnog progona i da odgovaraju pred sudovima ove zemlje. Posebno, kada uskoro na vlast dođe neka druga politička garnitura koja nikoga neće štititi“, zaključuje se u saopštenju.