Medojević: Mafija jača od države

Nebojša Medojević

Likvidacija Šaranovića u Budvi je nastavak rata transnacionalnih kartela koji ugrožava bezbjednost građana i države i pokazuje nemoć režima DPS da obezbijedi mir i stabilnost u državi. DPS kao političko krilo mafije je strana u sukobu i njihova politika podsticanja mafijaškog rata i svrstavanja na jednu stranu je tragično pogrešna odluka i samo je dovela do eskalacije sukoba.

Specijalni tužilac Katnić se posvetio montiranju optužbi protiv DF-a i političkom progonu najjače opozicione grupacije i ne radi ništa da zaustavi mafijaški rat koji je odnio već preko 20 žrtava i koji se je smiruje. Jedan kartel ima podršku države i službi bezbjednosti, pa ovaj rat ima i političku pozadinu i može eskalirati likvidacijama ljudi visokih političkih profila, kako onih iz vlasti povezanih sa jednim od zaraćenih kartela tako i opozicionih lidera, novinara i aktivista civilnog sektora. Rat je ušao u završnu fazu i svaka strana će birati mete koje će nanijeti najveću štetu drugoj strani.

Zbog srastanja države sa mafijom, teško je povući jasnu liniju koja razgraničava ova dva svijeta, pa su zbog toga policija, tužilastvo i sudstvo nemoćni da spriječe ovaj rat. Mnogi inspektori policije, ANB, tužioci i sudije su na platnom spisku jedne od sukobljenih strana, tako da država ne može da stane na put mafiji, niti zaštiti građane.

ANB ima sva saznanja o ovim sukobima i zna ko stoji iza ovih likvidacija, ko plaća ubice, ko su ubice, zašto se ubijaju. Imaju čak i najave budućih likvidacija. Ali zbog veza jednog kartela sa vrhom države, ruke su im vezane. Oni, što je još gore, korumpirani visoki operativci ANB, bivši i sadašnji, su glavni logistički dio šverca droge, cigareta i u bliskoj saradnji sa jednim od zaraćenih kartela, pa odmazda drugog kartela može ugroziti stabilnost države.

Zbog političkog profila organizovanog kriminala, i rješenje ove opasne bezbjednosne krize je u političkim promjenama, smjeni DPS-a i sveoubuhvatnim reformama i čišćenju službi bezbjednosti, tužilastva i sudova od plaćenika mafije.

U mojim intenzivnim kontaktima sa predatavnicima međunarodne zajednice u kontinuitetu ukazujem na politički uticaj mafije i opasnost da njihovi sukobi mogu deatabilizovati zemlju i dovesti do haosa.

Nažalost, DPS je korupcijom i kriminalom razorio institucije države i danas je mafija jača od države Crne Gore. DF ima plan da to promijeni.