Pavlović: Kriminalci sa vlasti nude Crnu Goru za migrantske centre

Koča Pavlović

Predlog ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca da EU formira mingratske centre na Balkanu u saglasnosti je sa prethodnim odlukama da se otvori tzv. južni koridor za izbjeglice. To vidim kao pokušaj briselske administracije da zloupotrijebi njihov veliki uticaj na korumpiranu albansku i crnogorsku političku elitu kako bi privremeno riješila njihove međunarodne probleme sa izbjeglicama i sa Erdoganom, kazao je u intervjuu za „Sputnjik“ potpredsjednik PzP-a i poslanik DF-a Koča Pavlović.

„Takav predlog je za Crnu Goru u ovom trenutku sasvim neprihvaljiv, ali sam siguran da je Brisel već napravio neki tajni sporazum sa svojim ucijenjenim kriminalnim štićenicima na Južnom Balkanu,“ naglasio je Pavlović.

Na pitanje novinara da li bi Crna Gora trebala da razmotri osnivanje migrantskih kampova u državi i pod kojim uslovima, te da li ona ima dovoljno sredstava da prihvati migrante za EU Pavlović je odgovorio:

„Crna Gora trenutno nije u stanju da to učini. Mi smo u dubokoj političkoj krizi, naša bezbjedonosna situacija je veoma krhka, i na ivici smo ekonomskog kolapsa. Štaviše, sve je veći broj građana Crne Gore koji žive na ili ispod granice siromaštva, i čije osnovne potrebe naša država nije u stanju da obezbijedi. Zbog toga moramo da odbijemo svaku ponudu EU da osnuje migrantske kampove na našoj teritoriji.

 

Jedini razlog za drugačiju i glupu odluku da prihvati ovu ponudu EU, Vlada Crne Gore bi donijela kako bi očuvala političku podršku za svoju autoritativnu vladavinu.“ 

Pavlović je istakao da se evropska migrantska politika raspala, da ona ne postoji kao ozbiljna politika te da u EU nemaju pojma šta da rade, tako da je i ova epizoda sa Južnim koridorom tipičan način pristupu rješavanja krize.

„U ovom trenutku će samo ucijenjeni, korumpirani, kriminalozovani političari sa Južnog Balkana ponuditi teritorije svoje države da bi pomogli Briselu da riješi problem. Sada možemo veoma jasno shvatiti pohvale visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini o ‘ogromnim poboljšanjima’ crnogorskih vlasti, i njenu odluku da se ne susretne sa predstavnicima crnogorske opozicije, tokom njene zadnje posjete Podgorici,“ naglasio je poslanik DF-a.

On je naveo da bi ovo moglo da dovede to toga da se ponovi situacija sa Grčkom i Italijom, koje se muče sa velikim brojem migranata, ali da se u cjelosti migrantska kriza na ovaj nečin ne može razriješiti.

„Štaviše, ja sam siguran da će albanski i crnogorski organizovani kriminal napraviti veliki profit od ovoga. Italijanska obala je na svega nekoliko sati od albanske i crnogorske, a naš je ogranizovani kriminal veoma dobro izvježban kada je u pitanju krijumčarenje ovom rutom,“ napomenuo je Pavlović na kraju intervjua za „Sputnjik“.