MEDOJEVIĆ: ODLUKA VLADE O PRIVREMENOM FINANSIRANJU NEZAKONITA

Nebojša Medojević
 
Vlada Crne Gore je odlukom o privremenom finansiranju prekršila Ustav i organski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.
 
Ministar Mickej Spajić je, dakle, suprotno zakonu potrošio za prva 4 mjeseca 633 miliona EUR, bez kontrole i bez ustavnog i zakonskog osnova.
 
U svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao Spajića i pokrenuo krivični postupak, a Premijer bi ga razriješio. U našem slučaju, zbog ovako brutalnog kršenja Ustava i zakona o budžetu i trošenju 633 mil eur, morala je pasti Vlada.
 
Član 100 tačka 6 Ustava je precizan:
Vlada PREDLAŽE budžet i završni račun.
Vlada predlaže, a Skupština usvaja budžet.
 
Član 82 tačka 5 Ustava
Skupština donosi budžet i završni račun.
 
Svakome činovniku u Ministarstvu finansija je ovo kristalno jasno.
Saučesnik u ovom kriminalu je i Predsjednik Skupštine koji nije upozorio Vladu da je odluka o privremenom finansiranju Vlade neustavna i nezakonita, jer Vlada nema tu nadležnost.
 
Ustav je, prirodno, kao i svaki ustav demokratske zemlje, dao nadležnost Skupštini da donosi odluke o trošenju novca građana Crne Gore, ali i da kontroliše kako Vlada troši novac. Zato u sistemu javnih finansija imamo i DRI koji treba da kontroliše da li se novac građana troši po zakonu, ali i da li se troši efektivno, tj. namjenski za ono za šta je planirano budžetom.
 
Čudi me da se Skupština već nije obratila DRI za mišljenje da li su odluke Vlade o zaduženju, promjeni potrošačkih jedinica uredbom i donošenje odluke o privremenom finansiranju zakonite ili ne!
Vlada je morala da pošalje Predlog Zakona o budžetu do kraja godine i Skupština je nakon odbijanja tog predloga zakona, morala sa donese odluku o privremenom finansiranju i odredi rok Vladi. Jednostavno, Skupština je ustavom nadležna za donošenje budžeta, kao i odluke o privremenom finansiranju.
 
Vlada je postupila suprotno od toga i napravila teško krivično djelo.
Nered u javnim finansijama, nezakonitost, neregularnost, tajnost, netačnost će se popravljati godinama.
 
O riziku od korupcije zbog tajnog, netransparentnog, protivustavnog i nezakonitog finansiranja i činjenice da samo JEDAN čovjek, bez ikakve kontrole troši 633 mil EUR za 4 mjeseca, ne treba ni pričati.
 
Nebojša Medojević
Predsjednik PzP