MEDOJEVIĆ: BUDUĆNOST CRNE GORE I GENERACIJA KOJE DOLAZE JE U PITANJU! OVU ISTORIJSKU PRILIKU NE SMIJEMO PROPUSTITI!

Nebojša Medojević
Otvoreno pismo Predsjednika PzP Nebojše Medojevića upravi EPCG
 
 
Drage kolege,
 
Vi i ja nemamo problem oko pitanja da li je TE Pljevlja u ovom trenutku važna za Crnu Goru. I vi i ja se slažemo da jeste. Nemamo problem ni oko toga da znatno uvećani uvoz električne energije ako TE Pljevlja ne radi, drastično mijenja spoljnotrgovinski bilans Crne Gore. Niko ne može tačno znati buduću cijenu struje, niti buduće cijene tranzita niti da li će te struje na tržištu biti. Očigledno se slažemo i u shvatanju da je predloženi budžet neodrživ ukoliko TE Pljevlja ne radi.
 
Vidim da smo se, poslije mojih prethodnih izjava, složili da je potrebno pronaći rješenje da elektrana dobije pravo da radi legalno. Dakle, slažemo se da dalje kršenje Ugovora o Energetskoj Zajednici nije dobro.
 
Prethodna uprava EPCG je dovela državu Crnu Goru u situaciju da traži od partnera u Energetskoj zajednici neku vrstu saglasnosti za nastavak rada elektrane za još neko vrijeme.
E, tu ulazimo u probleme.
 
Ja mislim da se saglasnost treba tražiti na pošten i fer način. Mislim da je potrebno da imamo plan izgradnje novih elektrana, plan zapošljavanja ljudi, plan da se očisti vazduh u Pljevljima i da se time do 2030. godine smanji emisija ugljen-diksida za najmanje 55% koliko Evropska Unija i Sjedinjene Američke države traže, a sve sa ciljem da se dođe do nulte emisije do 2050. godine. Kada imamo takav plan, onda možemo da tražimo da nam se - u cilju održanja sigurnosti snabdjevanja - odobri dalji rad elektrane za još neko vrijeme.
To vrijeme ne može biti dugo!
 
Ako imamo imalo odgovornosti, dužni smo da nove objekte izgradimo što prije i da se time (novodobijeni) životni vijek TE Pljevlja okonča što prije. To je naša odgovornost u odnosu na ljude u Pljevljima koji trpe zdravstvene posledice i prema partnerima u svijetu koji nastoje da smanje klimatske promijene. To je moja odgovornost kao poslanika u Parlamentu.
 
Smatram da je odgovorno da se našim sugrađanima u Pljevljima, koji gube sadašnje poslove usled gašenja elektrane, što prije ponude nova i održiva radna mjesta a da se snabdevanje energijom Crne Gore što prije zasnuje na nekim novim, potpuno pouzdanim objektima.
 
Kao poslanik i Predsjednik proreformske političke organizacije koja se od osnivanja zalaže za radikalne promjene, ja hoću da jedan takav, potpuno pouzdan plan vidim ugrađen u novi budžet.
Vi mislite da će TE Pljevlja raditi još dugi niz godina (čak 30), ako se i kada se uradi to što zovete "ekološka rekonstrukcija". Samim tim, vi mislite da treba da kažemo našim partnerima u svijetu da nam odobre još neko vrijeme rada TE Pljevlja da bismo mogli da uradimo tu tzv. "ekološku rekonstrukciju", a posle ćemo nastaviti da emitujemo istu ili veću količinu ugljen-dioksida i da obesmišljavamo njihove napore protiv klimatskih promjena. Pri tome mi do sada nijeste pokazali nikakvu pisanu garanciju izvođača da će ta tzv. "ekološka rekonstrukcija" zaista zadovoljiti ekološke propise iz Evropske direktive. Nema garancije da je to "Projekat koji je vrijedan preko 54 miliona eura čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u narednom periodu."
Pošto garancije nema, ja sam zaključio da EPCG ulaže 54 miliona Evra sa potpuno neizvjesnim ishodom.
 
Potpuno je besmisleno i nerazumno potrošiti tolike pare pa tek posle toga proveravati ugovor i procedure.
 
Imamo dvije neizvjesnosti i to:
 
prvo, zašto bi nam partneri iz Evropske Unije i Ugovora o energetskoj zajednici odobrili dalji rad elektrane koja kvari njihov strateški važan cilj da smanje uticaj na klimu? Ako mi nemamo plan za brzi prelazak na održivu energiju, nemaju razloga da nam odobre bilo šta.
 
Drugo, ulaganje 54 miliona izvjesno neće dovesti do potpune usklađenosti sa propisima. Šta ćemo onda? Obmanuli smo partnere. Obmanuli smo radnike u rudniku. Obmanuli smo akcionare. Izgubili sigurnost snabdevanja na dugi rok. Ko je spreman da preuzme tu odgovornost?
 
Da vas podsjetim, sadašnji predlog budžeta podrazumijeva da se sva dobit preduzeća u državnom vlasništvu srazmjerno uplati u budžet. Ako se to desi, EPCG neće imati sredstava da doplaćuje za nove, dodatne radove i nove iluzije da se stari objekat može usaglasiti sa novim standardima.
 
Može biti da vam izvođači radova već traže dodatna plaćanja?
Ja se zalažem da se investicioni plan za elektroprivredu, nove objekte i zapošljavanje ljudi komercijalno uredi i da se ne može preliti u budžet.
 
Evropska Unija je pre neki dan najavila da će u narednih 12 mjeseci dodatno pooštriti ekološke propise za elektrane na ugalj. Taman kada bi se zavrsila tzv. "ekološka rekonstrukcija" na snazi će biti novi propisi. Šta ćemo onda?
Evropska Unija najavljuje znatno veće takse na emisju CO2. Šta ćemo s tim? Koliko treba da košta struja iz uglja građane Crne Gore?
 
Imamo i jasan pravni problem. Vi kažeze da će se posle energetskih i soci-ekonomskih anliza definisati godine prestanka rada TE Pljevlja tzv. ”phase-out”. To je pogrešno! Gašenje TE Pljevlja (tzv. ”phase-out”) je država Crna Gora već prihvatila Zaključkom Vlade 07-3236 od 2.11.2017. godine. Po Ugovoru o Energetskoj Zajednici koji je Crna Gora potpisala krajem 2005. godine TE Pljevlja je trebala biti UGAŠENA 01.01.2018. godine ali nam je Odlukom broj 2016/19 Ministarskog saveta Energetske Zajednice odobreno dodatnih 20000 radnih sati koje je TE Pljevlja mogla utrošiti od 01.01.2018. do 31.12.2023.
 
Prethodna DPS Uprava EPCG je uspjela da sve te odobrene sate potroši do Novembra 2020. godine, a da ne izgradi nove objekte niti pripremi adekvatne planove niti obezbjedi nova radna mjesta. Ostavili su vama i nama Ugovor o tzv. "ekološkoj rekonstrukciji" bez ikakve garancije!
 
Dakle, na današnji dan, sa svakog ljudskog, pravnog i poštenog stanovišta, TE "Pljevlja" više ne radi regularno. Ona je ugašena! ”Phase-out” je obavljen krajem Novembra 2020. godine! Dodatni radni sati su utrošeni. Niko u Evropi nikada nije dobio više dodatnih radnih sati od toga. Kraj.
 
Ne znam zašto su radnici rudnika povjerovali u prazne priče da se jasna i nesporna Međunarodna obaveza može nekako izvrdati. Ne znam da li su uopšte bili obavješteni o ovoj obavezi. Ne znam odakle bilo kome ideja da Crna Gora može ili treba da ostane mimo savremenih globalnih trendova u energetskoj tranziciji, kada je u pitanju borba protiv klimatskih promjena. Znam da ni vi ni ja ne smijemo više da zamajavamo te ljude.
 
Drage kolege,
 
ako na pošten način budemo tražili i naši međunarodni partneri nam odobre, jođ neke sate rada TE Pljevlja, to će biti presedan u Evropi. Stoga i mi treba da hrabro napravimo veliki iskorak i da učinimo sve što najbolje možemo u vezi klimatskih promjena, zapošljavanja rudara i čistog vazduha u Pljevljima.
Vi ste najbolji inženjeri koje ova zemlja ima. Radite u najvećoj energetskoj firmi u Crnoj Gori. Ja mislim da vi znate i više i bolje od primitivne tzv. "ekološke rekonstrukcije" i od održavanja tehnologije iz 1965. godine. Probudite se! Ovo je juni 2021. godine. Svjetska Konferencija o Klimatskim promjenama je u Novembru ove godine! Hoćemo li da idemo tamo da se krijemo po ćoškovima i da pazimo da nas neko ne primijeti?
Interes generacija koje dolazi i njihova budućnost zavise od naših odluka koje treba da donesemo SADA. Problemi neće nestati sami od sebe. Neophodno je jedinstvo nacije, jasno i patriotsko vođstvo i vjera u naše mogućnosti.
 
Jednom smo pogriješili na istorijskoj raskrsnici 1989, kada je čitav komunistički blok krenuo ka demokratskoj i ekonomskoj tranziciji, a mi u nacionalizme i ratove. Završili smo kao privatna država u dužničkom ropstvu, sa polovinom populacije ispod zone siromaštva, sigurna kuća za švercera cigareta i droge. Zemlja “super star” crnih hronika svjetskih medija. Kolumbija na Jadranu.
 
Ponavljanje iste greške 2021 godine oko energetske tranzicije bila bi fatalna i nepovratno bacila Crnu Goru u mračne lavirinte trajnog zaostajanja i balkanske provincije.
 
Nebojša Medojević
Poslanik
Diplomirani inženjer energetike