MEDOJEVIĆ: ODLAZEĆA VLADA DA KAŽE DA LI JE NAPRAVILA ARANŽMAN SA MMF (VIDEO)

Nebojša Medojević

Ako je Vlada to uradila, Medojević navodi da će to dovesti do eksplozije siromaštva i do velikih problema.

''Zahtijevam od Vlade da odgovori da li je sklopljen aranžman sa MMF. Kakav je aranžman skopljen, koji su osnovni elementi i da li je ugovoren program štednje i šta znači taj program štednje za novu vladu. Jer je činjenica da će građani platiti taj program ako nova vlada ne bude dirala milijarde koji imaju Đukanovići i tajkuni DPS'', kazao je Medojević. 

Upitan da odgovori odakle mu informacija o aranžmanu sa MMF, Medojević navodi da ''ima i on svoje izvore''.

''Imam i ja svoje izvore, sa MMF je bilo pregovora i to je najavio ministar finansija ali da li je napravljen dogovor mi to ne znamo...'' On je naveo da takvi ugovori uglavnom podrazumijevaju ''rolover kredite''. 

On je naveo da je zabrinut što mandatar i eksperti nisu izašli sa nikakvom idejom.

''Ne znamo da li će ova vlada formirati robne rezerve, uvesti svoju valutu... Želim da podsjetim da je DF bio za radikalan ekonomski zaokret. Predlagali smo da se otkupe svi poljoprivredni proizvodi, da se osnuje jedna banka za razvoj... Mi sad od ekonomskih instrumenata nemamo ništa nego budžet i ako MMF bude kontrolisao budžet znači da će se recesija nastaviti'', kazao je Medojević.

On je kazao da je  početak ovog problema i razlika između DF i Vlade su počele kada je Vlada izašla sa prognozom da će pad prihoda od turizma biti 40 odsto.

''Moja procjena je bila da će to biti najmanje 90 odsto. Pad BDP sigurno će biti oko 20 procenata. Građani imate priliku da se uvjerite ko je bio u pravu, Vlada sa hiljadu zaposlenih ili Nebojša Medojević i DF. Prognoze koje sam ja dao pokazale su se tačni, ja mislim da će pad ekonomije biti veći od 20 odsto, to znači da se kompletna ekonomija smanjila za 900 miliona eura. Smanjili su se prihodi kompanija, male kompanije su u riziku od stečaja, između 20-30 odsto je ugroženih radnih mjesta. Plate oko 40 hiljada zaposlenih u trgovini će ili biti smanjene ili ugrožene u tim lancima. Budžet je u ozbiljnjoj krizi i ključno je pitanje kakav je sporazum Vlada Duška Markovića sklopila sa MMF. Da li ćemo uzeti nove kredite i na njih platiti kamate... Samo na kamate ćemo iduće godine platiti 90 miliona eura. Ili je Vlada sklopila aranžman sa MMF, a ako je sklopljen onda je ovaj budžet dogovoren sa MMF. MMF nije humanitarna organizacija, oni će nametnuti vrlo oštar program štednje, ili smanjivanje zarada ili otpuštanje, povećanje poreza... ili sve te mjera. Ako se ekonomija smanjila 20 odsto to je alarm za sve'', poručio je Medojević. 

Medojević je ponovio da će podržati novu Vladu uprkos brojnim kritikama jer je, kako kaže, dao riječ.