Bošnjak: Socijalom se neće kupovati glasovi

Branka Bošnjak

Nova vladajuća većina tvrdi da neće zloupotrebljavati socijalnu pomoć iz tekuće budžetske rezerve kao njihovi prethodnici, te da odredba iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja treba da bude precizirana kako do toga ne bi dolazilo.

Oko načina kako to izvesti, sada nemaju jedinstven stav, ali su saglasni, kako su rekli njihovi predstavnici, da građani ne smiju biti žrtve i da kontrola isplata mora postojati. 

Poslanici tadašnje vladajuće koalicije predvođene DPS-om usvojili su u aprilu ove godine izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i time omogućili isplatu socijalnih davanja u izbornoj godini, i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

To je bilo zabranjeno zbog mogućih zloupotreba u izbornoj godini. Poslanici tadašnje opozicije, sada vladajućeg saveza, nijesu prisustvovali glasanju. Skupština je tada odbila amandman SDP-a da odluke o izdvajanju socijalne pomoći iz budžetske rezerve donosi posebno tijelo u kojem će, pored predstavnika vlasti, participirati i predstavnici opozicije i civilnog sektora. Poslanica Pokreta za promjene i bivša članica Odbora za izborno zakonodavstvo Branka Bošnjak ponovila je da treba jasno propisati kriterijume. “Kroz skupštinski Odbor za antikorupciju pokušali smo da iskontrolišemo dosadašnja socijalna davanja po ovom izmijenjenom članu, ali tadašnja vlast nije dozvolila. Zato treba jasno zakonski propisati takve stvari da se ne bi zloupotrebljavale”, kaže Bošnjak za “Vijesti”.