Bošnjak: Predložiti model otvorenih lista za lokalne izbore

Branka Bošnjak

Poslanica Branka Bošnjak (PzP) ističe važnost otvorenih lista “kako bi birači glasali za konkretne kandidate”, a s obzirom da predstoje lokalni izbori. 

“Posebno je važno početi od lokalnog nivoa, pa u tom smisli možemo razmisliti i o pravljenju odvojenih zakona o izboru odbornika, a posebnog o izboru poslanika. Izmjena modela zahtijeva vrijeme i zato je neophodno što ranije početi sa radom”, kaže Bošnjak za “Vijesti”.
Podsjeća da bi za prečišćavanje biračkog spiska trebalo mijenjati Zakon o prebivalištu i boravištu kako bi se terenski provjerilo ko ispunjava rezidencijalni uslov: “Treba omogućiti brisanje iz registrara onih koji odavno nemaju prebivalište u Crnoj Gori i koji su svoje profesionalne i životne potrebe vezali za neku drugu državu, iako imaju crnogorsko državljanstvo”.
Navodi da postoji ogroman broj građana koji decenijama žive u Crnoj Gori, a nemaju crnogorsko državljanstvo a time ni pravo glasa, pa treba mijenjati, navodi i da je Zakon o crnogorskom državljanstvu “nažalost zloupotrijebljen i služio je za manipulisanje odlazeće vlasti u partijske svrhe”.
 
Kada je u pitanju smanjenje rezidencijalnog uslova sa dvije godine na najviše šest mjeseci, kako predlaže ODIHIR, poslanica podsjeća da to zahtijeva izmjenu Ustava, za koju treba široki konsenzus.