MEDOJEVIĆ: NIKO NIJE JAČI OD POŠTENE DRŽAVE I PATRIOTSKE VLADE!

Nebojša Medojević

U Crnoj Gori je već postojala snažna kriminalna organizacija nastala na  švercu cigareta i pranju novca koja je formirana krajem 90tih godina.  Stavljanjem institucija države u funkciju organizovanog kriminala i zaštitu njihovih poslova dovelo je do široko rasprostranjene korupcije u institucijama koje bi trebale biti na prvoj liniji fronta u borbi protiv kriminala.  

Umjesto da prate, hapse i procesuiraju kriminalce, djelovi policije, ANB, tužilaštva i sudova su postali plaćenici mafijaških organizacija, što je u kontinuitetu slabilo moć države da se bori protiv mafije. Crna Gora pod Đukanovićevom vlasti postala je vrlo popularna u kriminalnim krugovima regiona, ali i šire, kao sigurna destinacija za obavljanje kriminalnih poslova uz, naravno, plaćanje određenih procenata od mafijaških poslova paralelnim strukturama privatno bliskim Đukanoviću. 

Nakon osamostaljenja i smanjenog obima šverca cigareta zbog pritiska međunarodne zajednice, ova organizacija se preorjentisala na trgovinu narkoticima i pranje novca. Tako je, po svemu sudeći, postignut dogovor sa narko bosovima da centralu za distribuciju kokaina premjeste u Crnu Goru odakle mogu nesmetano da koriste i potrebne državne institucije za razvijanje svoje mreže. Narko mafije godinama traže novu  destinaciju za ubacivanje velikih pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu i ponuda crnogorske kriminalne organizacije je bila idealna. Uz zaštitu vlasti i direktno uključivanje državnih institucija u logistiku šverca kokaina. 

Crna Gora je postala najsigurnija pristupna morska tačka u Evropi i tako je biznis sa kokainom počeo da cvijeta. Veze sa ruskom mafijom i obavještajnim strukturama su bile presudne, zbog tijesnih veza između ljevičarskih gerilskih terorističkih pokreta u Latinskoj Americi i kokainskih narko kartela. Prema nekim informacijama, dnevni pazar od kurira ovog kokainskog kartela (uglavnom crnogorskih pomoraca kurira) dostizao je između 3 i 4 miliona EUR. Ogromni priliv gotovine koji je stizao bilo je potrebno oprati i integrisati u finansijski sistem, a to je u Crnoj Gori bilo veoma jednostavno i ogromne količine gotovine su deponovane u komercijalnim bankama, a najviše u Prvoj banci, za koju postoje indicije, da je osnovana, ne da bude standardna komercijalna banka, već da se preko nje opere gotovina od trgovine kokainom, kao i novac ruske mafije. Ozbiljnija istraga, brzo bi pokazala da su i neke druge banke sa inostranim vlasništvom, takođe bile spremne da otvore svoje sefove za gotovinu koja je stizala od prodaje narkotika. Posebno bi bila interesantan istraga o aktivnostima Hypo Alpe Adria banke i aranžmanima sa firmama iza kojih stoje crnogorski narko karteli.  

Tako su dva najrizičnija elementa  u švercu kokaina (istovar kokaina u luci u Evropi i deponovanje gotovine u bankarski sistem) postala potpuno bezbjedna i to je na svjetskoj mapi narko biznisa Crnu Goru popelo na sami vrh nejbezbjednijih destinacija. Gotovina ubačena u bankarski sistem u Crnoj Gori je lagano transferisana  na račune off shore firmi i sa njih je vršena kupovina nekretnina, preduzeća, investirano u sport, izgradnju noćnih klubova, hotela i sl.  

Centralna banka Crne Gore je u okviru svojih nadležnosti morala sprovesti i kontrolu tzv. virtuelnih keš depozita, gdje su paravan firme mafije deponovale ogromne količine gotovine kao depozite i kolaterale za dobijanje fiktivnih kredita koje nikada nijesu vraćali. Najčuvenije je bilo pismo tadašnjeg direktora Prve banke (nekada slavnog opozicionara koji je 1996 godine cijepao glasne žice vičući "Vratite pare" )  koji optužuje Centralnu banku zbog zabrane kreditiranja jednog klijenta koji je za kredit nudio keš kolateral.   

Ovo je samo jedan u nizu  dokaza da se preko crnogorskih banaka, uz prećutnu saglasnost Centralne banke oprao ogromni novac mafije. Svojevremeno, na sastanku sa delegacijom MMF ja sam skrenuo pažnju ekspertima MMF-a na ovu pojavu i pitao ih, da li im djeluje čudno da u Crnoj Gori firme koje imaju gotovinu idu u banku, deponuju tu gotovinu i traže drugu gotovinu u formi kredita. Zahtjevi za zatvaranjem Prve banke su , očigledno prevagnuli kod tadašnjeg Premijera (i vlasnika Prve banke) da odustane od uzimanja najpovoljnijih kredita od MMF-a i da pokrene medijsku harangu na  "anti-crnogorski" MMF koji ne razumije crnogorsko ekonomske čudo, da imamo milijarde EUR gotovine, ali da iza toga ne stoji nikakav vidljivi biznis.  

Vrijeme je bilo tada da Guverner Centralne Banke gdin. Krgović javno progovori o pranju milijardi  EUR gotovine crnogorske i ruske mafije preko komercijalnih banaka, o kojem je samo ovlaš natuknuo u raspravi u Parlamentu kada je istakao kao ozbiljan problem tzv. virtuelne keš depozite.  

Za očekivati je da ozbiljna istraga pokaže kako je narko kartel spasavao od bankrota neke čuvene crnogorske tajkune koji su mu zauzvrat stavljali na raspolaganje svoje najmodernije helikoptere i avione , banke, off shore kompanije, prenosili u vlasništvo firme i sl.   

Kompanije narko kartela su postale najlikvidnije u regionu i ekonomska kriza i izostanak regularnih investitora i kredita, još je više otvorio vrata za upliv prljavog novca. Sve je izgledalo bajkovito, dok aktivnosti ovog kartela nijesu postale prijetnja bezbjednosti SAD i EU i uslijedila je akcija koordinirana od strane bezbjednosnih agencija SAD.  

Od tog trenutka Đukanović je pritisnut od strane međunarodne zajednice da čisti zemlju od narko kartekla, ali on to nije,  niti može da ispuni. Zato su uslijedili zahtjevi za njegovim odlaskom i traženjem alternative u Crnoj Gori, koja je sposobna da vodi državu i koja nema obaveze prema narko kartelima. 

Nastavak blamaže crnogorske policije, tužilaštva i pravosuđa koji u kontinuitetu ne uspjevaju da procesuiraju nikakve slučajeve povezane sa vrhom narko kartela jasno pokazuju da u postojećoj političkoj konstelaciji nije realno očekivati bilo kakve rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. To su već tada ozbiljno shvatili u SAD i EU i djelovanje crnogorskih državnih narko kartela je označeno kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti SAD i ključnih zemalja EU. To će označiti kraj politike foliranja i očigledan politički kraj ovog režima.   

Jasan signal sa zapada je ovaj put spriječio namjere režima da svoju korumpiranu vlast brani svim sredstvima, kao 2016 sto je omogućilo mirni izborni dan i pobjedu opozicije. 

To, naravno, nikako ne znači da su se braća Đukanović i šverceri cigareta i droge odrekli borbe za slobodu i zaštitu pokradenih milijardi. Oni sada sa ogromnom pažnjom prate proces formiranje prve demokratske Vlade, i veoma su zainteresovani da na ključna mjesta ne dođu političari koji imaju jasnu političku volju da raskinu 30godišnju praksu šverca i kriminala. Kohabitacija mafije i države je opasna po slabašnu demokratiju i ugrožava vitalne nacionalne interese. Šverc cigareta i droge uz učešće državnih organa i službi MORA stati. Kultura šverca, kriminala i korupcije mora biti zamjeniena kulturom rada, poštenja, pravne  države, razvoja i solidarnosti. Korumpirani bogati političari, sefovi policije, agenti ANB, tužioci, carinici, sudije, ANB tajkuni, MORAJU prestati biti uzori mladim generacijama i treba da budu predmet pažnju organa gonjenja i sudova.  

Nova Vlada ima istorijski zadatak da svojim konkretnim djelima pošalje snažnu poruku da se KRIMINAL NE ISPLATI i da NIKO NIJE JAČI OD DRŽAVE.  

Vrijeme da se ponovo čuje zaboravljena stara crnogorska pjesma - CRNA GORA JES ‘ MALENA , AL’ JE ČASNA I POŠTENA! 

Nebojsa Medojevic

Predsjednik PzP