Medojević: Nasljednici komunističkog režima ponovo zločinacki nasrću na slobodu vjere i ugrožavaju mir i stabilnost zemlje

Cherisom Tramp,Mike Gonzalez, Medojević i Rachel Menisky

Predsjednik PzP i jedan od lidera DF Nebojša Medojević imao je danas radnu posjetu Heritage Foundation gdje je održao sastanak sa Cherisom Tramp, zamjenikom direktora za koalicione odnose. Mike Gonzalezom, Stariji istraživač za nacionalnu bezbjednost i inostrane poslove, Janes Di Pane, iz Centra za nacionalnu odbranu. Rachel Menisky , istraživač u Margaret Tacer Centru za slobodu. 

Predstavnike Heritage Foundation su posebno interesovale veze vlasti i organizovanog kriminala, fer izbori, kineski uticaj u Crnoj Gori i politička situacija u zemlji.

Medojević je detaljno upoznao sagovornike sa genezom nastanka organizovanog kriminala u Crnoj Gori o njihovim vezama sa političkim strukturama i djelovima bezbjednosnog sektora, tužilaštva i policije i iskazao neophodnost snažnijeg pritiska zvaničnog Vašingtona na vlast u cilju temeljnih reformi i čišćenju institucija sistema od korumpiranih funkcionera koji su na platnom spisku mafije. 

“Posebno je kontaminaran vrh tužilaštva i policije gdje su ključni funkcioneri pod direktnom kontrolom transnacionalnih narko kartela i švercera cigareta. Aktuelni režim u Crnoj Gori je vrlo osjetljiv na signale iz Vašingtona , zato cijenim da bi i Heritage Foundation trebala malo više pažnje posvetiti djelovanjem crnogorskih kartela u SAD, sto postaje prijetnja nacionalnim interesima SAD” istakao je Medojević 

Medojević je predstvnicima Heritage Fondacije prezentirao predloge DF oko rješenja duboke državne krize i posebno istakao veliku opasnost po mir i stabilnost zemlje, zbog namjere vlasti da nacionalizuje imovinu pravoslavne crkve. 

“Režim u Crnoj Gori je politički naslednik komunističkog režima koji se posle drugog svjetskog rata zlikovački obračunao sa sveštenstvom SPC i Crnoj Gori. Od ukupno 200 Pobijeno je 182 sveštenika  skupa sa Mitroplitom Joanikijem, konfiskovao imovinu crkve i crkve pretvarao u stale. Oni baštine opasnu tradiciju da regulišu odnose u crkvi državnim nasiljem i ako je po Ustavu država odvojena od Crkve. Upravo juče je u Beogradu pokušan profesionalni atentat na Vladiku Joanikija i najvećeg ktitora Crkve, biznismena Daku Davidovića, čime se dodatno podižu opasne tenzije između većinskog pravoslavnog stanovništva. Ne treba podsjećati da je tragedija u bivšoj zemlji 90tih počela upravo preko etničkih i religioznih sukoba. Neophodno je odmah preventivno reagovati i spriječiti moguće sukobe. Zakoni koji regulišu odnos crkve i države treba usvajati pažljivo, kroz dijalog i dogovor, a ne silom i nametanjem opasnih rješenja koja ugrožavaju vjerske slobode o osjećanja vjernika. Posebno kad se radi o većinskoj i tradicionalnoj pravoslavnoj crkvi” istakao ie Medojević 

Medojević se dogovorio o konkretnoj budućoj saradnji sa Heritage Fondacijom u vezi prezentacije stavova DF o najvažnijim političkim, ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima.

Pres sluzba PzP