Milsom (ECR): Zabrinuti smo zbog progona Medojevića

Nebojša Medojević

Direktor Evropske konzervativne i reformističke stranke Ričard Milsom smatra da je u pitanju “očigledno politički motivisana represija protiv jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Crnoj Gori”.

“Zabrinuti smo zbog aktivnosti protiv Nebojše Medojevića i vladavine prava u Crnoj Gori. Pružamo punu podršku Pokretu za promjene koji je članica ECR i nastavićemo da pratimo dešavanja. Pozivamo članove Skupštine da odbijaju politički motivisanu akciju državnog tužilaštva,” naveo je Milsom u izjavi za “Vijesti”.

On navodi da su pozvali Medojevića na sastanak, koji je planiran ovog mjeseca.
U zahtjevu SDT paralmentu se ne navode detalji, a on je juče dostavljen šefu parlamenta Ivanu Brajoviću koji ga je odmah proslijedio nadležnom odboru. Brajović je prethodno tražio razdvajanje zahtjeva SDT, koje je pored odobrenja za krivično gonjenje tražilo i pritvor za Medojevića.

This is obviously a politically motivated repression against one of the strongest anticorruption fighters in Montenegro. The ECR Party is seriously concerned about the action against Nebojsa Medojevic, and that of the rule of law in Montenegro.

ECR Party fully supports the activities of our Member Party Movement for Changes (PzP) in fighting corruption and will continue to monitor developments.

ECR Party calls on members of the Montenegrin Parliament to reject this politically motivated attack by the state prosecutor.

ECR Party is planning to meet with Nebojsa in Brussels during late October 2019.

Milivoje KatnićMilivoje Katnić(Foto: Boris Pejović)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u petak je rekao da će ispoštovati zahtjev parlamenta i da im je važno da se postupak pokrene brzo. On međutim nije navodio za šta se Medojević sumnjiči, iako se u medijima bliskim vlastima spekuliše da je navodno dobijao novac od Duška Kneževića, biznismena sa potjernice.

Medojević je to ranije demantovao. On je ranije pozivan u SDT povodom izjava da je Katnić korumpiran, umiješan u ratne zločine, povezan sa farmaceutskom mafijom. On je zbog izajava o korupciji prije godinu bio u zatvoru, ali je Ustavni sud ukinuo odredbu zakona na osnovu koje je uhapšen.

Medojević je juče rekao “Vijestima” da očekuje da poslanici partija manjinskih naroda neće podržati skidanje imuniteta: “Oni su na svojim leđima osjetili šta znači tužilački progon u akcijama Lim i Orlov let. Svaki poslanik koji glasa za skidanje imuniteta na osnovu neustavnog i nezakonitog zahtjeva SDT, učestvuje u rušenju parlamentarizma i političkog sistema”.

On je juče pozvan da učestvuje na konferenciji o bezbjednosti u Vašingtonu. “Američki kongresmen me zove na konferenciju o bezbjednosti u Vašingtonu, koju organizuje Parliementary Intelligence Security Forum”, rekao je on.

Vladajuća koalicija ima većinu za donošenje odluka, jer u Adminstrativnom odboru od 11 poslanika - opozicija ima četiri. Konačnu odluku odnosi Skupština na plenarnoj sjednici.