Bošnjak: Mujović je profesor koji ne da studentima da polože, omogućio plagijatorki Lakićević Đuranović poziciju asistenta

Branka Bošnjak

Naravno da se radi o čuvenom skandal majstoru Ranku Mujoviću, profesoru odbrane i zaštite, koji je zahvaljujući političkim vezama preuzeo da predaje međunarodno pravo. I javna je tajna da se kod njega na znanje ne može položiti ispit, sve ostalo dolazi u obzir“, kazala je poslanica DF-a Branka Bošnjak povodom priče o profesoru Pravnog fakulteta koji studentima ne dozvoljava da polože ispit.

Poslanica je istakla da je Mujović uzimao indekse i novac i vraćao sa upisanom ocjenom, a potom podsjetila na njegove brojne afere dok je on bio dekan te univerzitetske jedinice.

 

Bošnjak je istakla da je upravo Mujović zaslužan i za prepravljanje ocjena profesorice na UCG za koju se nedavno otkrilo da je plagirala rad svog studenta – Bojane Lakićević Đuranović.

– Dok je bio dekan za Mujovića su bile vezane razne afere, a sad je opet aktuelizovana ona kada je naglašavam, nakon diplomiranja, uticao sa pozicije dekana na profesore da preprave ocjene svršenoj studentkinji koja je kasnija zahvaljujući tim prepravkama dosegla minimalan prosjek koji je bio potreban da ostane kao asistent, naravno njegov. Sad je ona palgirala rad svog studenta kome je bila mentor, objasnila je Bošnjak.

Podsjećamo, prije tri dana pojedini poslanici pozvali su juče rukovodstvo Pravnog fakuleta Univerziteta Crne Gore, Rektorat i Ministarstvo prosvjete da riješe problem studenata na ovoj univerzitetskoj jedinici koji ne mogu ni po šest-sedam godina da polože ispit kod jednog profesora, ukazujući da ih on namjerno “obara”.

Bošnjak je u skupštinskoj sali kazala tada da se ,,zna ko je to“ i dodala da je zabrinjava stanje Univerziteta.

“Brine me nezdrava solidarnost profesora, ne samo na Pravnom, nego na UCG. I to svi znaju”, rekla je ona u Skupštini Crne Gore.

Dok je bio dekan, kazala je Bošnjak za ,,Standard“, dozvolio je enorman upis studenta, a onda je od školarina čašćavao njemu lojalne profesore, pa su neki na Pravnom fakultetu dobijali mjesečno više nego pojedini profesori tehnike za cijelu školsku godinu.

Nažalost, tvrdi ona, profesori su nezdravo solidarni, i ne žele da se zamjeraju, pa sve ovo prolazi na Pravnom fakultetu bez javne osude.

– Ali studenti su snaga, još ako se saberu i kad su dosledni i uporni,pod njihovim pritiskom uz pomoć javnosti koja bi ih sigurna sam podržala, Mujović i razni mujovići bi bili prošlost. Samo treba hrabrosti i snaga je u mladosti, oni nose energiju koja može sve da oburda, a ne jednog Mujovića koji bruka Pravni fakultet i uopšte Univerzitet Crne Gore. Da ima Univerziteta u pravom smislu riječi, davno bi Mujović bio prošlost, ističe Bošnjak.

dr Branka Bošnjak

Studenti koji se godinama nalaze u agoniji zbog Mujovića, dodaje poslanica DF-a, treba javno da ga imenuju, naprave protest i upute dopise Univerzitetu.

– Sramota je da ispaštaju zbog njegove samovolje, a više nego očigledno je da je problem u profesoru. Takođe treba da traže njegovo izuzeće, sad se vratio profesor Nebojša Vučinić i da zahtijevaju da on preuzme taj predmet, jer ga je on i predavao prije nego je izabran za sudiju u Strazburu, zaključila je Bošnjak.