Medojević: Dokazi o monstruoznim pljačkama vode do braće Đukanovića (VIDEO)

Nebojša Medojević

Član Predsjedništva DF-a i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević na današnjoj pres konferenciji saopštio je da je taj opozicioni savez došao do obimnog materijala koji raskrinkava opasne finansijske malverzacije preko više grupa firmi koje, kako je kazao, direktno štiti vrh režima i crnogorske institucije.

On je otkrio i njihovu vezu sa „Vardar grupom“ koja djeluje međunarodno, a sve u cilju ozbiljnog pljačkanja crnogorskih građana.

Predsjednik PzP-a je saopštio da je poznato javnosti da postoje kompanije koje služe da izvlačenje gotovine iz poslovanja preduzeća kroz razne fiktivne transakcije sa povlašćenim firmama koje, dodao je, postoje još od ’90ih godina, a sve to kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na dobit.

Saopštio je da je DF dobio oko 40-tak faktura i da su došli do informacija da u Crnoj Gori djeluje jedna grupa kompanija, međusobno povezanih koja ima za cilj da prikazivanjem lažnih faktura izbjegne plaćanje poreza na dobit. Takođe i da uzme novac od građana na način što, ovjašnjava Medojević, fakturiše PDV, a da firma koja primi tu fakturu, ne plati PDV, a onda traži povraćaj PDV-a od Poreske uprave koji nikada nije ni uplaćen.

On je naglasio da su te firme to radile nesmetano i nekontrolisano jer ih inspekcija nije kontrolisala.

„Prateći nastupe insajdera Lakića i sada dobijajući ove fakture, vi sada vidite da postoji jedna ozbiljna kriminalna grupa“, ukazuje on.

Objasnio je da se sve te fakture uništavaju kako bi se zametnuo trag milionskih finansijskih prevara, a firme guraju u lažni stečaj i da Poreska uprava nije ni postupala po zakonu da provjeri da li su firme dužne državi, već je odobravala stečaj.

Kako je saopštio, po dokazima koje DF posjeduje, postoji nekoliko firmi koje se povezuju sa izvjesnim Ivanom Vukovićem koji kontroliše jednu grupu firmi, koje su blokirane, ali posluju – odnosno šalju fakture na izmišljene usluge i robe.

Ove fakture iz firmi koje kontroliše Vuković su , dodao je, slate firmi PS Gradnja i drugim firmama koje kontrolišu braća Petričević.

Kazao je da je to nastavak „stare prakse“ da ove firme fakturišu fiktivne fakture pomoću kojih druge povlašćene firme podižu gotovinu od koje uzimaju proviziju i ističe da je do problema među njima došlo upravo zbog raspodjele provizije što je kako je naveo dovelo do istupanja insajdera Dejana Lakića.

„Dakle, postoje privilegovane grupe koje uz podršku direktora Poreske uprave gospodina (Miomira M) Mugoše i njegove pomoćnice, zadužene za inspekcijske poslove gospođe (Stanislave) Martinović omogućavaju ovim firmama da izbjegavaju plaćanje PDV-a, podižu gotovinu i povraćaju PDV koji nikad nisu ni uplatili“, ukazao je Medojević.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša
Ovakav nivo prevare koji je osmišljen u vrhu režima da se pljačka sopstvena država je, kako je ocijenio on, prava rijetkost.

Kazao je da su fakture u njegovom posjedu u vrijednosti od 20 do 30 miliona evra.

„A koliko stvarno ima tih faktura fiktivnih, tek će da se vidi u nekoj istrazi“, poručio je on.

„Očigledno da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja svoje aktivne učesnike ima u vrhu Poreske uprave, Privrednom sudu i naravno tužilaštvu koje godinama zna za ove aktivnosti, ali ne sprovodi istragu“, objašnjava on i apostrofira da se radi o veoma ozbiljnoj stvari podsjećajući na slučaj navodnog samoubistva zamjenika direktora Poreske uprave Sretena Grebovića.

„Sreten Grebović se po zvaničoj verziji ubio, mada istraga još traje – postoje indicije da ga je neko ubio, da čovjek nije htio da preuzme na sebe odgovornost za ovu šemu i da je htio da objavi šta se stvarno radilo i kako se pljačkala država i da je nesrećno izgubio život“, ukazuje Medojević.

On je otkrio da je ova kriminalna organizacija povezana i sa jednom međunarodnom organizacijom koja se zove „Vardar grupa“ i već je hapšena po Srbiji i regionu gdje su vršili finansijske malverzacije i uz pomoć carinskih službi, policije, ANB-a unosili novac u Crnu Goru.

„Ova grupa funkcioniše i u Crnog Gori i međunarodno. Među privrednicima se već zna da ako želite da izvučete gotovinu ili operete novac postoji ova organizacija koja, po saznanjima koja smo dobili preko objava Dejana Lakića, sačinjavaju Jelena Novović, Slaven Mihajlović i Igor Ulićević, Miloš Mladenović i posebna ta firma GP Mićoni koja je srce čitavog ovog mehanizma“, kazao je on.

Medojović je zaključio riječima da sumnja da će tužilaštvo bilo šta uraditi povodom dokaza za ovu „monstruoznu šemu“, jer oni, kako je istakao, vode do vrha režima, odnosno do Aca i Blaža Đukanovića i, kako je ponovio, uz logističku podršku Poreske uprave, Privrednog suda i uz ćutanje policije, SAJ-a, ANB-a, kao i Milivoja Katnića koji, kako je dodao, ovaj predmet ne smije da dira.