Kojičić: Zbog nerada vlasti nema pristana

Aleksandar Saša Kojičić

Na Skadarskom jezera krenule su ture brodićima, obilasci istorijskih jezgara, iznajmljivanje sportske opreme i smještaja, ali ne i na zetskoj strani, kaže Aleksnadar Kojičić, odbornik PzP-a.

Da li je razlog što je Zeta dovoljno razvijena, pa nećemo da akomuliramo više novca i pravimo konkurenciju Opštini Bar, na čijoj se teritoriji prevashodno odvija gro ovih aktivnosti. Možda ne želimo da imamo legalnu lučicu, pristan ili porat odakle bi kretali turistički obilasci. Možda bi mogli da se potrudimo i da opet imamo svoje registracije na plovilima, a da ne bacamo desetine hiljada eura na registraciju u drugim opštinama. Ne bi bilo loše ni da se naprave neki dogovori i aranžmani sa NP Skadarsko jezero da od stotina hiljada eura od ulaznica koje naplaćuju, a da skoro ništa ne urade ne vrate u lokalne sredine, te da tačno određeni iznos svake godine mora biti uložen u razvoj lokalne zajednice po prioritetima koji oni odrede – rekao je Kojičić.

On ističe da bi lokalna samouprava trebala da pomogne preduzetnicima koji bi se bavili turizmom.

Možda da se neko sjeti da osnuje turističku organizaciju, ali koja će nešto raditi, a ne slutiti da uhljebljenje još zaslužnih, a za tržišnu utakmicu totalno nesposobnih kadrova. Da se poradi na obilježavanju arheološko-istorijskih lokacija i spomenika, ili se srede i obnove stare kuće ili kule, napravi etno objekat ili selo. Možda da se organizuju i biciklističke staze u okolini jezera, ili pješačke ture do Boljesestre, Balšinog grada.... Možda i neka adrenalinska zabava na vodi ili da se neko sjeti da napravi originalne suvenire, ili zaštiti i promoviše zetski kolač, priganicu – ističe Kojičić