Medojević: Mene saslušavaju samo da vide šta znam i da bi im otkrio moje izvore iz bezbjednosnih službi (VIDEO)

Nebojša Medojević

Lider Pokreta za promjene (PzP) i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević saopštio je da Uprava policije krije da je prije nekoliko dana obijena kuća bliskog rođaka Zorana Lazovića, bivšeg operativca ANB-a i pobratima Milivoja Katnića. On je kazao da je iz te kuće, prema saznanjima koje ima i policija, ali ćute o tome, odnesena velika količina novca i oružja. Medojević je pozvao medije da provjere ovu informaciju, a obećao je da će sva svoja saznanja do kojih dođe o kriminalnim aktivnostima režima i klanova dijeliti sa svim novinarima.

Mene saslušavaju samo da vide šta znam i da bi im otkrio moje izvore iz bezbjednosnih službi. Oni žele da znaju ko meni iz službi bezbjednosti daje te informacije. Kad bih ja to otkrio onda bih sarađivao sa mafijom. Ovo je procesno maltretiranje.

On je ponovio da je višegodišnji član Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini i da je  vršeći tu funkciju "stekao povjerenje profesionalaca u bezbjednosnim strukturama". Medojević je optužio specijlnog državnog tužioca Milivoja Katnića da je postavljen od strane Mila Đukanovića da bi štitio njegove interese.

"Na mjestima u Tužilaštvu se imenuju samo ljudi koji će biti poslušni braći Đukanović. Milivoje Katnić je jedan od tih ljudi. Mene su danas saslušavali da vide šta znam u slučaju koji sam pominjao - da su visoki funkcioneri ANB-a Zoran Lazović, inače Katnićev pobratim i Duško Golubović švercovali kokain za Italiju. Takođe su htjeli da im kažem o mojim optužbama da je na noć protesta 24. oktobra 2016. Milo Ðukanović naredio da se puca u narod. Željeli su i informacije povodom mojih optužbi da je Katnić u dogovoru sa Đukanovićem naredio da mi se skine imunitet i da se pošaljem u Spuž gdje će me likvidirati", rekao je Medojević.

 

On je istakao da mu je nevjerovatno da daje bilo kakva obavještenja "organima koja kontroliše Katnić, koje je postavljen od strane Đukanovića i njegove mafije".

"Kako Katnić može da vodi istrage kad je jedan od onih protiv kojih treba da se vodi istraga njegov pobratim?  Sve ove istrage o kojima se nista ne radi su razlog da se ispita da li je Milivoje Katnić u konfliktu interesa. Ja neću da dajem Katniću informacije koje će on da daje mafiji i odabranim medijima. Od danas dajem informacije koje imam svim medijima", rekao je Medojević.

Lider PzP-a je naveo da  je nevjerovatno da samo njega saslušavaju jer on "ima samo posredna saznanja".

"Zasto ne odete do Cavtata i pogledate dokumentaciju - pitate postoji li neka Julka.  Zašto policija krije da je prije nekoliko dana obijena kuća jednog doktora koji je bliski rođak Zorana Lazovića u kojoj je nađeno više novca nego što je spremano za državni udar",rekao Medojević.

On je kazao da se Katniću spremala smjena i da je "zbog toga htio da likvidira Vesnu Medenicu i Svetlanu Vujanović".

"Tada ga je spasio Milo (Đukanović) i on mu je lično zahvalan", rekao je Medojević.

On u prigovoru tvrdi da Katnić sistematski, tendenciozno i bez ikakvog osnova, nastavlja sa njegovim progonom i procesnim maltretiranjem. Podsjeća da je svoje informacije i saznanja koja ukazuju na vršenje najtežih krivičnih djela već davao policiji i Specijalnom tužilaštvu.

Neka saopšte čija je kuća obijena i odakle toj osobi 100.000 eura i hekleri koji su odneseni. To je više novca i oružja nego što je bilo u montiranoj aferi “državni udar”, kazao je Medojević.

Kako saznajemo, riječ je o kući ljekara Ranka Lazovića, bliskog rođaka Zorana Lazovića.
On je istakao i da je cilj njegovog današnjeg saslušanja od strane Specijalnog policijskog tima nije bio da se prikupe saznanja o slučajevima krupnog kriminala, već da državni organi utvrde šta on zna.
Medojević je rekao da su ga u Specijalnom policijskom timu pitali o tri slučaja organizovanog kriminala koje je on ranije iznio. Prvi se odnosi na ulogu Zorana Lazovića i Duška Golubovića u švercu kokaina za Italiju.

Informacije o tome postoje u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), Upravi policije i Ministarstvu pravde. Umjesto da se obrate Zoranu Pažinu, da on zatraži informacije od italijanskih kolega i riješi posao za pet minuta, oni zovu mene. A ja sam, podsjećam javnost, dao čak i broj pod kojim je taj predmet zaveden u tužilaštvu Italije. Međutim, njih ne interesuje istina, nego da vide ko meni dostavlja tačne informacije iz srca režima, saopštio je lider PzP-a na konferenciji za medije.

Drugi slučaj se tiče navodne naredbe bivšeg premijera Mila Đukanovića, da se 24. oktobra 2015. puca na demonstrante DF-a.

On je u Operativnom centru ANB-a naredio da se puca u narod. Postoje kamere i svjedoci, to je lako utvrditi. Tu su još bili Ranko Krivokapić, Raško Konjević i Duško Marković, naveo je Medojević.

Posljednji slučaj o kojem je obavijestio nadležne organe odnosi se na, kako tvrdi Medojević, odluku glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da, po dogovoru sa braćom Đukanović, zatraži ukidanje njegovog poslaničkog imuniteta, a sve sa ciljem da se u Spužu organizuje napad na njega.

Pomenute slučajeve je, prema riječima Medojevića, “pokrenuo” vrhovni državni tužilac Ivica Stanković 27. decembra prošle godine.

To je vrlo interesantan momenat. Ne znamo da li je ovo inicirao neko spolja – rekao je on i dodao da Specijalnom policijskom timu, dok je Katnić glavni specijalni tužilac, neće davati informacije koje dobija od povjerljivih izvora iz ANB-a, Uprave policije, Tužilaštva…

Neodgovorno je očekivati da dajem objašnjenja Katniću, koji ima kontakte sa licima koja su visoko pozicionirana u vrhu organizovanog kriminala. Imam sumnje da su ga na funkciju postavili Milo Đukanović, pobratim Zoran Lazović i grupa bliska Acu Đukanoviću. On ne može da vodi ove istrage jer je u konfliktu interesa – tvrdi Medojević.