Mogerini Medojeviću: U parlamentu se može dati najbolji doprinos budućnosti CG

Mogerini i Medojevic

Prenosimo u cijelosti odgovor Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini upućen lideru Pokreta za promjene, Nebojši Medojeviću, na pismo koje joj je uputio.

Poštovani gospodine Medojeviću,

Zahvaljujem na vašem pismu koje sam pročitala veoma pažljivo.

Dozvolite mi da izrazim zahvalnost vašoj posvećenosti integracijama Crne Gore u EU. Kao što sam rekla u izlaganju u Skupštini juče, znam da podrška evropskim integracijama daleko prevazilazi partijske politike, i put ka članstvu u EU bi trebalo da služi kao snažna motivacija za prevazilaženje političkih neslaganja, koja su jedino prirodna u demokratiji. To je ono što  građani Crne Gore koji su većinom za članstvo vaše države u Uniji žele.

Mogerini i Medojević

Veoma mi je žao što vaši poslanici juče nisu bili prisutni u Skupštini,  te samim tim nije bilo prilike za konstruktivnu razmjenu mišljenja. Podsjetili ste u vašem pismu da su se poslanici iz vaše organizacije u prošlosti nalazili  na čelu odbora za evropske integracije. Ta činjenica me dodatno uvjerava u našem mišljenju da je upravo Skupština mjesto gdje Vi i ostali akteri političke scene možete dati  najveći doprinos budućnosti Crne Gore u Evropskoj Uniji.  Ponavljam, ne zato što vam EU ili neko drugi kaže da je tako ispravno uraditi, već zato što kao odgovorni političari, svi znamo da najbolje možemo služiti interesima naših građana kroz demokratske institucije.

Drago mi je da vidim da dijelimo isti cilj-  borbu za demokratiju,  vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.  Ovo su osnovne vrijednosti EU i ja pozdravljam vašu posvećenost tim idealima.

Put ka članstvu u EU nije uvijek jednostavan, ali je inkluzivni politički dijalog neophodan za budućnost Crne Gore, za njenu demokratiju i za dobrobit njenih građana.

Na kraju, dozvolite mi da izrazim nadu da ćemo naš dijalog nastaviti i u budućnosti. Vrata EU ostaju otvorena i ja se radujem razgovoru o evropskoj budućnosti Crne Gore sa svim političkim partijama, bilo da se one nalaze u opoziciji, ili u vlasti.

 

Srdačno,

Federika Mogerini