Mreža žena PzP Pljevlja izabrala radni tim

Mreža žena je izabrala radni tim koji će koordinisati poltičkim djelovanjem žena u okviru Pokreta za promjene u Pljevljima. Jednoglasnom odlukom za Predsjednicu je izabrana Marica Leković, diplomirani inzenjer rudarstva, a na njen predlog zamjenice Vanja Peruničiić i Jelena Laković.
 
Lekovićeva je ovom prilikom istakla da ekonomska zavisnost žene ostavlja prostor za njenu izloženost nasilju u porodici, sto ne izuzima ni zaposlene koje rade za minimalac, često i više od osam sati dnevno sedam dana u nedelji. Radeći u takvim uslovima,bez i jednog dana odmora u sedmici, ženi je otežano posvećivanje djeci, što ostavlja nesagledive posledice na porodicu i društvo.

PzP: Osnovana Mreža žena Pokreta za promjene Bijelo Polje

        U okviru OO Pokreta za Promjene Bijelo Polje juče je formirana Mreža žena i za predsjednicu je jednoglasno izabrana Zorica Laban. Laban je tom prilikom istakla da se u proteklom periodu u Pokret za Promjene Bijelo Polje učlanio znatan broj žena i da je veoma zapaženo interesovanje žena za ovu političku organizaciju koju su prepoznale kao istinskog i iskrenog borca za zaštitu prava žena i stavljenje u prvi plan problema sa kojima se žene svakodnevno sretaju, kako na svojim poslovima tako i u porodici.


Mreža žena PzP Pljevlja: Nema podataka da je centar za socijalni rad zbrinuo i jednu žrtvu nasilja u porodici

Žene žrtve nasilja su u mnogo gorem položaju nego što se predstavlja u javnosti. Najveći problem za njih nemogućnost ekonomske nezavisnosti zbog koje ne mogu da napuste nasilnike. Iako postoje dobri zakoni, oni se najčešće ne sprovode jer mnoge žene koje trpe nasilje nisu upoznate sa njima. Takođe, imamo paradoksalnu situaciju da neko ko je tukao ženu treba da plati kaznu od 150 eura, dok je recimo taj iznos za nekorišćenje rodnosenzitivnog jezika mnogo veći.


Mreža žena PzP Pljevlja:Žrtava nasilja u porodici sve više

Žrtava nasilja u porodici je sve više, a senzibiliteta za ovaj problem sve manje. Društvo grca u socijalno-ekonomskom kolapsu i zatvara oči pred istinom, ocijenila je Jelena Kovačević Laković iz Mreža žena Pokreta za promjene PzP Pljevlja .

Kako ističe, nedovoljna posvećenost institucija sistema pretvara borbu NVO u Sizifov posao,i prepuštaju žrtvu samoj sebi.